skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Do śmietany podgrzej mleko i dodaj posiekany lub pokrojony w drobną kostkę ser. Mieszając na małym ogniu, gotuj, aż ser całkowicie się rozpuści. Krem przykryć w kontakcie folią spożywczą i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Krok 2:
Pokrój cebulę w ćwiartki i smaż, aż się zrumieni. Odłóż jedną trzecią cebuli.
Krok 3:
Do cebuli dodaj cukinię obraną ze skóry i nasion oraz pokrojoną w średnią kostkę.
Krok 4:
Dusić na małym ogniu pod przykryciem, aż cukinia będzie miękka, około 30 minut.
Krok 5:
Gotową cukinię i cebulę wraz z wydzieloną cieczą dokładnie zmiel blenderem zanurzeniowym do stanu puree i pozostaw do ostygnięcia do ciepłego stanu.
Krok 6:
Dodaj sól, cukier, jajka i mleko, wymieszaj trzepaczką.
Krok 7:
W porcjach wprowadź mąkę.
Krok 8:
Dodaj olej roślinny.
Krok 9:
Ciasto okazuje się lejące, nieco cieńsze niż naleśniki.
Krok 10:
Na dobrze rozgrzanej, natłuszczonej patelni wyłożyć ciasto i szpatułką rozprowadzić cienki naleśnik. Piec na nieco ponadprzeciętnym ogniu przez około 2-3 minuty z jednej strony i 1 minutę z drugiej. W przypadku następujących naleśników nie trzeba smarować patelni.
Krok 11:
Z podanej ilości uzyskuje się około 20 naleśników o średnicy 20 cm.
Krok 12:
Dodaj odstawioną cebulę do schłodzonego kremu i złóż ciasto, rozprowadzając każdy naleśnik cienką warstwą. Wstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
w razie potrzeby do kremu można dodać starte gotowane jajka i pikantne zioła.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294 kcal/100g
- Ser "megle" - 590 kcal/100g
- Ser"Tatar" - 348 kcal/100g
- Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173 kcal/100g
- Ser "Wiola" - 307 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g