kruchość ciasta z cukinii

ciasto z przekąskami z cienkich naleśników z cukinii. Oryginalne ciasto z przekąskami o niezwykłym smaku. Będziesz musiał majstrować przy gotowaniu,ale warto. Podawać całkowicie schłodzone.
Tatiana EAOAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 4 g
tłuszcze 29 % 6 g
węglowodany 52 % 11 g
101 kcal
IG: 45 / 0 / 55

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do śmietany podgrzej mleko i dodaj posiekany lub pokrojony w drobną kostkę ser. Mieszając na małym ogniu, gotuj, aż ser całkowicie się rozpuści. Krem przykryć w kontakcie folią spożywczą i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój cebulę w ćwiartki i smaż, aż się zrumieni. Odłóż jedną trzecią cebuli.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Do cebuli dodaj cukinię obraną ze skóry i nasion oraz pokrojoną w średnią kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dusić na małym ogniu pod przykryciem, aż cukinia będzie miękka, około 30 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotową cukinię i cebulę wraz z wydzieloną cieczą dokładnie zmiel blenderem zanurzeniowym do stanu puree i pozostaw do ostygnięcia do ciepłego stanu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj sól, cukier, jajka i mleko, wymieszaj trzepaczką.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W porcjach wprowadź mąkę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj olej roślinny.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ciasto okazuje się lejące, nieco cieńsze niż naleśniki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na dobrze rozgrzanej, natłuszczonej patelni wyłożyć ciasto i szpatułką rozprowadzić cienki naleśnik. Piec na nieco ponadprzeciętnym ogniu przez około 2-3 minuty z jednej strony i 1 minutę z drugiej. W przypadku następujących naleśników nie trzeba smarować patelni.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Z podanej ilości uzyskuje się około 20 naleśników o średnicy 20 cm.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dodaj odstawioną cebulę do schłodzonego kremu i złóż ciasto, rozprowadzając każdy naleśnik cienką warstwą. Wstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

w razie potrzeby do kremu można dodać starte gotowane jajka i pikantne zioła.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294   kcal/100g
  • Ser "megle" - 590   kcal/100g
  • Ser"Tatar" - 348   kcal/100g
  • Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173   kcal/100g
  • Ser "Wiola" - 307   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy