zimna przekąska marynowany bakłażan z czosnkiem
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
obrać i pokroić bakłażany na talerze. Smażyć na oleju roślinnym, aż będzie żółty. Przygotuj marynatę: włóż sól, cukier, ocet, olej roślinny i przyprawy do wody. Wszystko zagotować, ostudzić. Zanurz każdy talerz bakłażana w marynacie i włóż do rondla, łącząc posiekane talerze czosnku. Wlać marynatę. Przechowywać w lodówce. Gotowe za 3-5 dni.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g