skład / składniki
metoda gotowania
przed rozpoczęciem gotowania sprawdzamy, czy wszystkie składniki są dostępne, a następnie:
- przepuść jagnięcinę przez maszynę do mięsa. Ważne jest, aby była to młoda jagnięcina;
- obierz czosnek i posiekaj drobną tarką;
- mój szpinak, połóż na ręczniku do wyschnięcia;
- białka lekko ubijamy trzepaczką;
- koperek myjemy, osuszamy ręcznikiem i drobno siekamy;
- ugniatamy ser owczy;
- trzy na drobnej tarce parmezanu.
a teraz zaczynamy gotować:
1. Bierzemy okrągłe naczynie do pieczenia o średnicy 22 cm i wysokości 6 cm. Włącz piekarnik, aby rozgrzał się do 200 stopni Celsjusza.
2. Rozgrzej głęboką patelnię z oliwą z oliwek na średnim ogniu. Włóż do niego mieloną jagnięcinę i posiekany czosnek. Smażyć mięso mielone przez 5 minut, ciągle mieszając łopatką. Następnie dodaj całe liście szpinaku, gotuj przez 2 minuty (do więdnięcia). Po przeniesieniu zawartości patelni do durszlaka i umieszczeniu nad dużym pojemnikiem, aby nadmiar wilgoci spłynął. Czekamy 10 minut, lekko dociskamy mieszaninę ręcznikiem papierowym na wierzchu, aby wilgoć została w nim wchłonięta.
3. Przenieś mieszaninę z durszlaka do dużej miski, dodaj do niej ricottę, ubite białka, posiekany koperek, rozgnieciony ser owczy i starty parmezan. Sól i pieprz, po czym wszystko dobrze wymieszaj.
4. Składamy arkusze Filo i kroimy w długie paski o szerokości około 2 centymetrów.
5. Nadzienie układamy w naczyniu do pieczenia, na wierzch kładziemy wstążki z arkuszy filo, które smarujemy oliwą z oliwek (jeśli jest SUPER SPRAY, posyp nim).
6. Wkładamy formę do rozgrzanego piekarnika, pieczemy ciasto przez 50 minut. Może to wymagać 5-10 minut dłużej-zależy to od samego piekarnika. Nadzienie powinno się ugotować, a wstążki filo powinny stać się złote.
7. Wyjmij formę z piekarnika, pozwól jej lekko ostygnąć przez 15 minut, po czym ciasto można podać.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Szpinak - 22 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Ricotta - 174 kcal/100g
- Ser owczy - 341 kcal/100g
- Ciasto filo - 441 kcal/100g