sernik ze szpinakiem i mięsem

nie tylko pieczenie, ale prawdziwe arcydzieło sera! Sernik ze szpinakiem i mięsem jest bardzo smaczny, sycący i apetyczny. Podawać najlepiej ze świeżymi ziołami, takimi jak sałata. Takie ciasto może łatwo zastąpić obiad lub śniadanie. Mieszanka serów, szpinak, delikatne mięso jagnięce... Niesamowicie pyszne!
CisaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 39 % 12 g
tłuszcze 39 % 12 g
węglowodany 23 % 7 g
185 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 50 min

przed rozpoczęciem gotowania sprawdzamy, czy wszystkie składniki są dostępne, a następnie:

- przepuść jagnięcinę przez maszynę do mięsa. Ważne jest, aby była to młoda jagnięcina;

- obierz czosnek i posiekaj drobną tarką;

- mój szpinak, połóż na ręczniku do wyschnięcia;

- białka lekko ubijamy trzepaczką;

- koperek myjemy, osuszamy ręcznikiem i drobno siekamy;

- ugniatamy ser owczy;

- trzy na drobnej tarce parmezanu.

a teraz zaczynamy gotować:

1. Bierzemy okrągłe naczynie do pieczenia o średnicy 22 cm i wysokości 6 cm. Włącz piekarnik, aby rozgrzał się do 200 stopni Celsjusza.

2. Rozgrzej głęboką patelnię z oliwą z oliwek na średnim ogniu. Włóż do niego mieloną jagnięcinę i posiekany czosnek. Smażyć mięso mielone przez 5 minut, ciągle mieszając łopatką. Następnie dodaj całe liście szpinaku, gotuj przez 2 minuty (do więdnięcia). Po przeniesieniu zawartości patelni do durszlaka i umieszczeniu nad dużym pojemnikiem, aby nadmiar wilgoci spłynął. Czekamy 10 minut, lekko dociskamy mieszaninę ręcznikiem papierowym na wierzchu, aby wilgoć została w nim wchłonięta.

3. Przenieś mieszaninę z durszlaka do dużej miski, dodaj do niej ricottę, ubite białka, posiekany koperek, rozgnieciony ser owczy i starty parmezan. Sól i pieprz, po czym wszystko dobrze wymieszaj.

4. Składamy arkusze Filo i kroimy w długie paski o szerokości około 2 centymetrów.

5. Nadzienie układamy w naczyniu do pieczenia, na wierzch kładziemy wstążki z arkuszy filo, które smarujemy oliwą z oliwek (jeśli jest SUPER SPRAY, posyp nim).

6. Wkładamy formę do rozgrzanego piekarnika, pieczemy ciasto przez 50 minut. Może to wymagać 5-10 minut dłużej-zależy to od samego piekarnika. Nadzienie powinno się ugotować, a wstążki filo powinny stać się złote.

7. Wyjmij formę z piekarnika, pozwól jej lekko ostygnąć przez 15 minut, po czym ciasto można podać.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Szpinak - 22   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Ricotta - 174   kcal/100g
  • Ser owczy - 341   kcal/100g
  • Ciasto filo - 441   kcal/100g

Podobne przepisy