Paella z pomidorami cebula krewetki

służy jako dekoracja stołu! Z winem.
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 5 g
tłuszcze 10 % 3 g
węglowodany 73 % 22 g
137 kcal
IG: 10 / 90 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Pokrój cebulę w drobną kostkę, posiekaj czosnek.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej oliwę z oliwek na patelnię i smaż na niej cebulę z czosnkiem na lekko złoty kolor.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Teraz połóż pomidory na patelni, wlej wodę, sól i dopraw mielonym pieprzem i szafranem, wymieszaj wszystko.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ryż długoziarnisty najlepiej nadaje się do tego przepisu, nie należy go myć.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ostrożnie przenieś ryż na patelnię i rozprowadź go na całym obwodzie bez mieszania zawartości. Płyn powinien całkowicie przykryć ryż. Gdy bulion się zagotuje, połóż krewetki na ryżu bezpośrednio w skorupce, przykryj patelnię pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut na małym ogniu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W międzyczasie kroimy oliwki w pierścienie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po 10 minutach otwórz pokrywkę, rozłóż pokrojone oliwki i zielony groszek na powierzchni ryżu. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj paellę przez kolejną minutę na dużym ogniu. Następnie wyłącz ogień i pozostaw naczynie pod zamkniętą pokrywką na kolejne 10-15 minut. Gotową paellę podajemy do stołu, dekorując plasterkami cytryny. Smacznego dla wszystkich!

w tradycyjnej kuchni hiszpańskiej potrawy z ryżu zajmują szczególne miejsce, przygotowywane są na wielkie święta lub w weekendy, kiedy cała rodzina zbiera się przy stole. A każda gospodyni domowa ma swój własny przepis na takie świąteczne potrawy, w szczególności paellę, jak twierdzą sami Hiszpanie, można przygotować na 300 różnych sposobów. Oczywiście nie będziemy mogli spróbować wszystkich 300, ale jeden jest całkowicie opanowany, a dziś powiem Ci, jak zrobić paellę z krewetkami. Moim zdaniem, ze wszystkich opcji przygotowania tego dania, ten, który Ci oferuję, jest najprostszy i najsmaczniejszy. Taka paella będzie wyglądać świetnie i jasno na każdym stole, a także dobrze nadaje się na romantyczną kolację, ponieważ pomoże stworzyć niepowtarzalny nastrój i atmosferę południowego kraju. Dzięki temu przepisowi na paellę z krewetkami zwykły lunch lub kolacja będzie małym świętem w stylu hiszpańskim.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Szafran - 310   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Oliwki - 166   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy