skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Pokrój cebulę w drobną kostkę, posiekaj czosnek.
Krok 2:
Wlej oliwę z oliwek na patelnię i smaż na niej cebulę z czosnkiem na lekko złoty kolor.
Krok 3:
Teraz połóż pomidory na patelni, wlej wodę, sól i dopraw mielonym pieprzem i szafranem, wymieszaj wszystko.
Krok 4:
Ryż długoziarnisty najlepiej nadaje się do tego przepisu, nie należy go myć.
Krok 5:
Ostrożnie przenieś ryż na patelnię i rozprowadź go na całym obwodzie bez mieszania zawartości. Płyn powinien całkowicie przykryć ryż. Gdy bulion się zagotuje, połóż krewetki na ryżu bezpośrednio w skorupce, przykryj patelnię pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut na małym ogniu.
Krok 6:
W międzyczasie kroimy oliwki w pierścienie.
Krok 7:
Po 10 minutach otwórz pokrywkę, rozłóż pokrojone oliwki i zielony groszek na powierzchni ryżu. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj paellę przez kolejną minutę na dużym ogniu. Następnie wyłącz ogień i pozostaw naczynie pod zamkniętą pokrywką na kolejne 10-15 minut. Gotową paellę podajemy do stołu, dekorując plasterkami cytryny. Smacznego dla wszystkich!
w tradycyjnej kuchni hiszpańskiej potrawy z ryżu zajmują szczególne miejsce, przygotowywane są na wielkie święta lub w weekendy, kiedy cała rodzina zbiera się przy stole. A każda gospodyni domowa ma swój własny przepis na takie świąteczne potrawy, w szczególności paellę, jak twierdzą sami Hiszpanie, można przygotować na 300 różnych sposobów. Oczywiście nie będziemy mogli spróbować wszystkich 300, ale jeden jest całkowicie opanowany, a dziś powiem Ci, jak zrobić paellę z krewetkami. Moim zdaniem, ze wszystkich opcji przygotowania tego dania, ten, który Ci oferuję, jest najprostszy i najsmaczniejszy. Taka paella będzie wyglądać świetnie i jasno na każdym stole, a także dobrze nadaje się na romantyczną kolację, ponieważ pomoże stworzyć niepowtarzalny nastrój i atmosferę południowego kraju. Dzięki temu przepisowi na paellę z krewetkami zwykły lunch lub kolacja będzie małym świętem w stylu hiszpańskim.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Szafran - 310 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Oliwki - 166 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g