placki z cukinii z serem i szynką

szukasz pysznego śniadania? Zajrzyj tutaj! Placki z cukinii według tego przepisu są przygotowywane szybko i łatwo, są bardzo smaczne i spożywane w mgnieniu oka.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 6 g
tłuszcze 58 % 19 g
węglowodany 24 % 8 g
228 kcal
IG: 38 / 0 / 63

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Umyj cukinię, odetnij łodygę i końcówkę. Zetrzyj cukinię na grubej tarce.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj 3/4 łyżeczki.sól i wymieszaj. Odstawiamy na 10-15 minut, aby cukinia wypuściła sok.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W międzyczasie pokrój ser i szynkę w małe kostki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Teraz musisz wycisnąć wodę z cukinii. Robię to przez sito.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj 2 jajka do cukinii, wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W misce do cukinii dodaj ser, szynkę i posiekane warzywa oraz wyciśnięty czosnek.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj mąkę, pieprz do smaku. Wszystko wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na patelni rozgrzej trochę oleju. Ciasto rozłożyć łyżką i smażyć z obu stron na złoty kolor, przez 1,5 minuty.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Placki są gotowe! Możesz podawać ze śmietaną. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Szynka - 270   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 282   kcal/100g
  • Surowa szynka - 270   kcal/100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Młoda cukinia - 24   kcal/100g

Podobne przepisy