tortille z serem i koperkiem

Szybkie pyszne śniadanie w kilka minut-to prawda!
IraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 12 g
tłuszcze 36 % 16 g
węglowodany 36 % 16 g
263 kcal
IG: 6 / 0 / 94

metoda gotowania

czas gotowania: 15 min

1. Dodaj sól, cukier, sodę do kefiru-wymieszaj;
2. Dodać ser i mąkę-wymieszać;
3. Zagnieść elastyczne ciasto;
4. Podziel ciasto na 4 części;
5. Z każdej części rozwałkuj tortillę;
6. Rozłóż nadzienie na tortillach;
7. Ściśnij krawędzie i rozwałkuj;
8. Smaż każdą tortillę z obu stron na rozgrzanej patelni z 1 łyżką oleju, na średnim ogniu, pod przykryciem, około 2-3 minuty z każdej strony, aż się zrumieni. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ser z mleka krowiego - 260   kcal/100g
  • Ser owczy ser 50% tłuszczu - 370   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy