grzanki z ziołami i serem

szybki pyszny, obfity posiłek-spróbuj, nie pożałujesz! .
IraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 6 g
tłuszcze 63 % 29 g
węglowodany 24 % 11 g
302 kcal
IG: 27 / 73 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 15 min

1. Ubij jedno jajko solą, aż będzie płynne;
2. Wlej go na płaski talerz i umieść tam kromki chleba;
3. Po 5-10 minutach Odwróć plastry;
4. Ubij drugie jajko, aż będzie płynne;
5. Dodaj drobno starty ser;
6. Dodaj drobno posiekany czosnek i zioła;
7. W razie potrzeby dodaj przyprawy, wszystko wymieszaj;
8. Na dobrze rozgrzanej patelni z masłem ułożyć kromki chleba;
9. Na plasterki ułożyć masę serowo-jajeczną;
10. Przykryj i smaż, aż spód grzanki się zrumieni;
11. Po zrumienieniu dołu obróć grzankę i smaż, aż wierzch grzanki się zrumieni. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Chleb żytni formowany - 217   kcal/100g
  • Czarny chleb - 217   kcal/100g

Podobne przepisy