naleśniki puszyste na serwatce bez jajek

nadaje się do postu i wegetarian! Naleśniki są bardziej jak pączki, bardzo lubiane przez dzieci. Możesz udekorować cukrem pudrem, pokroić i polać na środku miodem lub ulubionym dżemem.
ElenkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 6 g
tłuszcze 8 % 4 g
węglowodany 80 % 40 g
217 kcal
IG: 8 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Podgrzej serwatkę, ale nie dopuść do wrzenia. Dodaj cukier, sól, mąkę. Rozbij trzepaczką.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jednolite, gęste ciasto.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ciasto powinno być tak gęste, aby powoli spadało z łyżki (nie spływało, w przeciwnym razie nie będą naleśniki, ale naleśniki). Teraz możesz dodać do niego sodę, dobrze wymieszać i smażyć.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Smażyć na średnim ogniu na patelni wysmarowanej olejem słonecznikowym.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Smażyć z obu stron na złoty kolor. Placki są bardzo odpowiednie jak pączki i nie odpadają po ostygnięciu. Z patelni polecam usunąć na ręczniku papierowym, aby wchłonąć nadmiar tłuszczu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Serum - 31   kcal/100g

Podobne przepisy