naleśniki puszyste na serwatce bez jajek
skład / składniki
14
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Podgrzej serwatkę, ale nie dopuść do wrzenia. Dodaj cukier, sól, mąkę. Rozbij trzepaczką.
Krok 2:
Jednolite, gęste ciasto.
Krok 3:
Ciasto powinno być tak gęste, aby powoli spadało z łyżki (nie spływało, w przeciwnym razie nie będą naleśniki, ale naleśniki). Teraz możesz dodać do niego sodę, dobrze wymieszać i smażyć.
Krok 4:
Smażyć na średnim ogniu na patelni wysmarowanej olejem słonecznikowym.
Krok 5:
Smażyć z obu stron na złoty kolor. Placki są bardzo odpowiednie jak pączki i nie odpadają po ostygnięciu. Z patelni polecam usunąć na ręczniku papierowym, aby wchłonąć nadmiar tłuszczu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Serum - 31 kcal/100g