skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
1) podsmaż cebulę i marchewkę, podziel na dwie części. 2) ugotuj ryż do połowy ugotowany, spłucz zimną wodą. 3) kapustę pokroić w drobną kostkę, posolić i zagnieść. 4) łączymy mięso mielone, ryż, kapustę, połowę smażonej cebuli z marchewką, solimy do smaku, dodajemy zmielony czarny pieprz, miękkie masło i bardzo dobrze mieszamy. 5) mąkę lekko usmażono na suchej patelni, a następnie w osobnej misce połączono ze 100 ml. wody i dobrze wymieszać
Krok 2:
7) układamy wszystkie gołąbki w formie, starając się, aby nie stykały się ze sobą i ostrożnie podlewamy sos pomidorowy. Przykryj formę folią i wyślij do nagrzanego piekarnika na 20-25 minut, a następnie usuń folię i pozostaw ją w piekarniku na 15 minut, aby gołąbki były lekko usmażone na wierzchu.
chcesz gołąbki, ale nie masz czasu na ich przygotowanie? Pomoże Ci doskonałe danie-leniwe gołąbki. Prosty przepis na ulubione danie nie pozostawi nikogo obojętnym.Leniwe gołąbki w piekarniku są bardzo soczyste, smaczne! Koniecznie spróbuj!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Sok pomidorowy - 21 kcal/100g
- Okrągły ryż - 330 kcal/100g