Sałatka białoruska z wątróbką i grzybami w tartaletkach

obfita sałatka wymaga czasu i wysiłku, ale warto. I przekonasz się o tym, przygotowując ulubioną sałatkę naszych sąsiadów. Jest bardzo sycący. Jest pyszny. Przydatne-policz, ile zawiera białka! Uniwersalny, ponieważ jest używany nie tylko zgodnie z jego przeznaczeniem, ale także jako niezależny drugi.
wellaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 42 % 8 g
tłuszcze 37 % 7 g
węglowodany 21 % 4 g
115 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Białorusini gotują wątrobę, ale w tej formie jest sucha, więc nasi kucharze postanowili gotować inaczej. Ale o tym-później, na razie musimy oczyścić wątrobę z filmów i żył i pokroić w cienkie plasterki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Nawiasem mówiąc, jeśli nie masz schłodzonych gotowanych jajek, ugotuj je - pod koniec procesu będą gotowe i schłodzone. W międzyczasie lekko dodaj kawałki wątroby, dopraw do smaku zmielonym pieprzem, a następnie zwiń w mące. Muszą być smażone na gorącym oleju. Nie zapomnij aktywnie odwrócić.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Połóż smażoną wątrobę na serwetce, aby usunąć nadmiar tłuszczu, a my zajmiemy się grzybami, kroimy je na małe kawałki i szybko smażymy na tym samym oleju, na którym smażono wątrobę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój cebulę na półpierścienie i smaż do uzyskania przezroczystości w tym samym oleju, w którym smażono wątrobę i grzyby. Nawiasem mówiąc, kiedy go wyjmiesz, nie zapomnij maksymalnie odcedzić tłuszczu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój jajka w kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podziel gotową wątrobę na małe batony.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ogórek kiszony (można go również marynować) pokroić w kółka, a następnie na pół.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wszyscy, możemy zbierać sałatkę, nie czekając, aż szczególnie ostygnie, ponieważ można ją podawać na ciepło. Dodaj do niego majonez (śmietanę), sprawdź sól i pieprz. Możesz złożyć go warstwami, smarując każdą z nich kwaśną śmietaną lub majonezem lub podawać w śmietanie, tartaletach itp.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wybrałem ostatnią opcję. W tartaletkach sałatka wygląda bardzo apetycznie.

i więcej porad

lepiej jest wziąć wątrobę wołową, ale cielęca, kurczak jest dozwolony. Głównym warunkiem & ndash; świeżość produktu.

jeśli chodzi o grzyby, tutaj do wyboru & ndash; oprócz pieczarek stosuje się grzyby leśne, suszone i mrożone.

mrożone grzyby gotuje się przez 5-7 minut w osolonej wodzie, a następnie smaży.

ogórki nie powinny być zbyt słone ani nadtlenkowe & amp; ndash; sałatka zostanie zepsuta w stu procentach.

pamiętaj, że wątroba nie lubi długiego gotowania. Dlatego smaż szybko, tak jak grzyby.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pikle - 11   kcal/100g
  • Wątroba wołowa - 130   kcal/100g

Podobne przepisy