Sałatka z bakłażana z raijon

sałatka jest bogata w witaminy i składniki mineralne. Taka sałatka nadaje się nie tylko jako przystawka, ale także jako niezależne danie na przekąskę. Jest bardzo sycący i pożywny. Doskonale uzupełni twoje ciało witaminami i pierwiastkami mineralnymi. Idealny do świątecznego stołu, do wszelkich potraw i napojów.
luba60Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 1 g
tłuszcze 70 % 16 g
węglowodany 26 % 6 g
158 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki z wyprzedzeniem i zacznij gotować.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz i pokrój bakłażana na cienkie kawałki o grubości około 1 - 1,5 cm.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Plastry bakłażan umieścić na 20 minut w osolonej wodzie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Opłucz świeży koperek, osusz i drobno pokrusz.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Opłucz i osusz natkę pietruszki i drobno posiekaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Również drobno posiekaj raijon (bazylię).

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wymieszaj posiekane warzywa.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Obierz kilka ząbków czosnku i pokrusz na drobne okruchy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Odcedź namoczony bakłażan i usmaż w niewielkiej ilości oleju roślinnego na złoty kolor.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ułóż pierwszą warstwę smażonego bakłażana, posyp czosnkiem i ziołami. Lekko podlać octem. Więc ułóż wszystkie smażone bakłażany naprzemiennie warstwami z ziołami.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Tutaj mamy cudowną aromatyczną sałatkę z pikantnym posmakiem. Traktuj swoją rodzinę i przyjaciół. Możesz bezpiecznie przygotować taką przekąskę na świąteczny stół. Smacznego!

bardzo prosty przepis, nie wymaga dużego zestawu produktów. Danie jest smaczne i satysfakcjonujące. Ocet i czosnek nadają potrawie wyjątkową pikantność.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g

Podobne przepisy