bułki pita z pieczarkami z kurczaka i serem

pyszne i bardzo satysfakcjonujące danie na lunch lub kolację. Dla miłośników chleba pita i różnych potraw z niego oferuję pyszną przekąskę. Bułki pita z kurczakiem, grzybami i serem są idealne jako dodatek do zupy grzybowej, są również smaczne jako samodzielne danie.
Natalia WasilenkoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 63 % 15 g
tłuszcze 33 % 8 g
węglowodany 4 % 1 g
129 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

drobno posiekaj kurczaka i smaż na oleju roślinnym, aż będzie do połowy ugotowany. Drobno posiekaj i usmaż grzyby, możesz razem z cebulą. Zetrzyj ser na grubej tarce. Pokrój liść pita na 2 części. Na jednym chlebie pita kładziemy kurczaka, grzyby, ser, w razie potrzeby można również dodać sosy – koperek, ser lub czosnek i owinąć chleb pita w bułkę. Owinięte bułki umieścić w naczyniu do pieczenia, posmarować majonezem lub jajkiem na wierzchu i wysłać do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, aż górna skorupa się zarumieni, przez około 20-25 minut. Możesz jeść takie bułki z miską zupy lub jako niezależne danie. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Lawasz ormiański - 236   kcal/100g
  • Pita - 277   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy