skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Mięso można przyjmować dowolnych odmian i gatunków, mam kawałek szyi wieprzowej z kością i golonką wieprzową. Możesz natychmiast ugotować kurczaka, wieprzowinę i wołowinę. Wcześniej marynowałem, ale nie jest to konieczne. W szyi zrobiłem kilka głębokich nacięć, w które włożyłem tymianek i czosnek, sól, pieprz, owinąłem folią i włożyłem na noc do lodówki.
Krok 2:
Przygotuj ziemniaki, warzywa i zioła, możesz wziąć dowolne. Mam: paprykę, pomidory, cebulę, cukinię, marchewkę( nie ma jej na zdjęciu) i bakłażana. Z ziół wziąłem pietruszkę, majeranek i tymianek. Przepis wymaga rozmarynu, ale go nie lubimy.
Krok 3:
Pokrój bakłażana, posyp solą i odstaw na chwilę, a następnie odcedź powstały płyn i dodaj do reszty warzyw.
Krok 4:
Grubo posiekaj warzywa, zostaw małe ziemniaki w całości, sól, pieprz, dodaj oliwę z oliwek i dobrze wymieszaj.
Krok 5:
Ziemniaki układa się na dnie patelni.
Krok 6:
Rozłóż warzywa i część trawy na ziemniakach.
Krok 7:
I już na samą górę idzie mięso i reszta trawy. Zamykamy pokrywkę i wkładamy do, wcześniej rozpalonego, pieca na rozgrzanym do czerwoności węglu.
Krok 8:
Węgle powinny być wystarczające, ponieważ część z nich należy położyć na pokrywie.
Krok 9:
Zamknęliśmy piec, ale myślę, że nie jest to konieczne, ponieważ widziałem w Internecie, jak to danie gotowano w ognisku. Po godzinie dobrze zmieść pokrywkę, podnieś ją, wlej wytrawne białe wino, zamknij ponownie, posyp węglem i gotuj do miękkości. Pamiętaj, aby mieć oko na węgle, aby było wystarczająco dużo ciepła.
Krok 10:
Czas gotowania zależy od odmiany i rodzaju mięsa. Miałem 3 godziny, chociaż można było 2,5. Kurczak będzie gotowy za około 1,5 godziny.
to danie, podobnie jak specjalna żeliwna patelnia(PeKa), przywieźliśmy do niego tego lata z Chorwacji. To był mój debiut, okazało się bardzo smaczne. Chcę teraz spróbować z ptakiem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g