mięso pod pecą lub Pecą

niezwykły sposób gotowania mięsa z warzywami. Wina
NLarissaNAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 8 g
tłuszcze 40 % 10 g
węglowodany 28 % 7 g
152 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Mięso można przyjmować dowolnych odmian i gatunków, mam kawałek szyi wieprzowej z kością i golonką wieprzową. Możesz natychmiast ugotować kurczaka, wieprzowinę i wołowinę. Wcześniej marynowałem, ale nie jest to konieczne. W szyi zrobiłem kilka głębokich nacięć, w które włożyłem tymianek i czosnek, sól, pieprz, owinąłem folią i włożyłem na noc do lodówki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj ziemniaki, warzywa i zioła, możesz wziąć dowolne. Mam: paprykę, pomidory, cebulę, cukinię, marchewkę( nie ma jej na zdjęciu) i bakłażana. Z ziół wziąłem pietruszkę, majeranek i tymianek. Przepis wymaga rozmarynu, ale go nie lubimy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój bakłażana, posyp solą i odstaw na chwilę, a następnie odcedź powstały płyn i dodaj do reszty warzyw.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Grubo posiekaj warzywa, zostaw małe ziemniaki w całości, sól, pieprz, dodaj oliwę z oliwek i dobrze wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ziemniaki układa się na dnie patelni.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozłóż warzywa i część trawy na ziemniakach.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    I już na samą górę idzie mięso i reszta trawy. Zamykamy pokrywkę i wkładamy do, wcześniej rozpalonego, pieca na rozgrzanym do czerwoności węglu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Węgle powinny być wystarczające, ponieważ część z nich należy położyć na pokrywie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zamknęliśmy piec, ale myślę, że nie jest to konieczne, ponieważ widziałem w Internecie, jak to danie gotowano w ognisku. Po godzinie dobrze zmieść pokrywkę, podnieś ją, wlej wytrawne białe wino, zamknij ponownie, posyp węglem i gotuj do miękkości. Pamiętaj, aby mieć oko na węgle, aby było wystarczająco dużo ciepła.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Czas gotowania zależy od odmiany i rodzaju mięsa. Miałem 3 godziny, chociaż można było 2,5. Kurczak będzie gotowy za około 1,5 godziny.

to danie, podobnie jak specjalna żeliwna patelnia(PeKa), przywieźliśmy do niego tego lata z Chorwacji. To był mój debiut, okazało się bardzo smaczne. Chcę teraz spróbować z ptakiem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy