parasole grzybowe w cieście
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
Zbierz świeże grzyby parasole w lesie. Odetnij nogę, umyj i osusz czapki. Przygotuj ciasto: wbij 2 jajka do głębokiego naczynia, dodaj sól, pieprz, okruchy suchego parasola, wszystko dobrze wymieszaj i stopniowo wprowadzaj mąkę, ciągle mieszając. Zanurz czapki "parasoli" w gotowym cieście i smaż na oleju roślinnym z każdej strony na złoty kolor. Pyszne grzyby "parasole" w cieście są gotowe! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g