parasole grzybowe w cieście

Szybki w przygotowaniu, zdrowy i pożywny parasol grzybowy. Jesień to urok oczu! Ostatnie ciepłe słońce nas cieszy. Uwielbiam jesień za jasne kolory, piękne powietrze i mnóstwo grzybów. Pod koniec września Moje ulubione grzyby "parasole"zawsze dojrzewają. Dziś chcę zaoferować przepis na gotowanie grzybów "parasolowych" w cieście.
Natalia WasilenkoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 34 % 12 g
tłuszcze 23 % 8 g
węglowodany 43 % 15 g
129 kcal
IG: 7 / 0 / 93

metoda gotowania

czas gotowania: 20 min

Zbierz świeże grzyby parasole w lesie. Odetnij nogę, umyj i osusz czapki. Przygotuj ciasto: wbij 2 jajka do głębokiego naczynia, dodaj sól, pieprz, okruchy suchego parasola, wszystko dobrze wymieszaj i stopniowo wprowadzaj mąkę, ciągle mieszając. Zanurz czapki "parasoli" w gotowym cieście i smaż na oleju roślinnym z każdej strony na złoty kolor. Pyszne grzyby "parasole" w cieście są gotowe! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy