warstwowe tortille z twarogiem i ziołami

warstwowe, pyszne tortille-prosty przepis! Doskonała smaczna przekąska do mięsa, kebaba, warzyw zamiast chleba pita.
IraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 10 g
tłuszcze 29 % 14 g
węglowodany 51 % 25 g
255 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ciasto: przesiej mąkę do miski. Zrób wgłębienie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj jajka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Sól.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj wodę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zmieść miękkie, elastyczne ciasto.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pozostaw ciasto na kilka minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Nadzienie: drobno posiekaj warzywa.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj twaróg do zieleni, sól. W razie potrzeby możesz dodać paprykę lub czosnek. Wszystko wymieszać.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Tortille: posyp deskę do krojenia mąką.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podziel ciasto na cztery równe części.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozwałkuj jedną część ciasta na cienką warstwę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Nasmaruj warstwę olejem roślinnym.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Złóż warstwę w ten sposób.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    ...i tak.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Rozwałkuj wałkiem do ciasta.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Zwiń jeszcze raz w ten sposób.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    ...i tak.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Teraz Złóż to w kulę.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Jeszcze raz rozwałkuj cienko.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Rozłóż cienką warstwę nadzienia.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Rzuć tortillę w ten sposób.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    ...i tak.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Wyciągnij końce i zwiń je w kierunku środka w ten sposób.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    ...i tak.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Smaż tortille na patelni na oleju z obu stron na małym ogniu.

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Tak jest!

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Taka jest w środku!

  28. Krok 28:

    Krok 28.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy