skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Masa wątroby: przepuść wątrobę przez maszynkę do mięsa lub zmiel blenderem. Dodaj mleko.
Krok 2:
Dodaj semolinę.
Krok 3:
Wymieszaj i pozostaw na pół godziny, aby semolina pęczniała.
Krok 4:
Masa warzywna: cebulę obrać i pokroić w półpierścienie. Umieścić na patelni z olejem i smażyć na małym ogniu, mieszając.
Krok 5:
Obierz i zetrzyj marchewki na grubej tarce. Dodaj do cebuli. Gotuj warzywa na małym ogniu, aż będą miękkie, mieszając.
Krok 6:
Pod koniec gotowania sól, pieprz, ostudź.
Krok 7:
Ciasto: sól, pieprz masę wątrobową, wymieszaj trzepaczką. Nasmaruj formę o średnicy 26 cm olejem. Połóż połowę wątroby.
Krok 8:
Ułóż warzywa, lekko ugniataj szpatułką.
Krok 9:
Połóż drugą połowę wątroby i piecz w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 10:
Wypełnienie: Połącz śmietanę i jajko, ubij trzepaczką.
Krok 11:
Wlać do wątroby, piec w piekarniku przez kolejne 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 12:
Piec do uzyskania ładnego rumianego koloru. Pozwól mu trochę ostygnąć i możesz podać. Szczególnie bardzo smaczne na zimno. Możesz ozdobić zielenią lub według własnego uznania.
Krok 13:
Oto takie ciasto w przekroju. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Wątróbka drobiowa - 140 kcal/100g