leniwe ciasto wątrobowe z warzywami i kwaśną śmietaną

Łatwy przepis dla leniwych - ciasto z wątróbką z warzywami! Z całkowicie prostych produktów uzyskuje się nierealistycznie smaczne i satysfakcjonujące danie po królewsku. Tutaj nie musisz smażyć osobno naleśników wątrobowych na patelni-ciasto jest po prostu pieczone w całości w piekarniku.
IraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 8 g
tłuszcze 36 % 9 g
węglowodany 32 % 8 g
137 kcal
IG: 63 / 38 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Masa wątroby: przepuść wątrobę przez maszynkę do mięsa lub zmiel blenderem. Dodaj mleko.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj semolinę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj i pozostaw na pół godziny, aby semolina pęczniała.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Masa warzywna: cebulę obrać i pokroić w półpierścienie. Umieścić na patelni z olejem i smażyć na małym ogniu, mieszając.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz i zetrzyj marchewki na grubej tarce. Dodaj do cebuli. Gotuj warzywa na małym ogniu, aż będą miękkie, mieszając.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pod koniec gotowania sól, pieprz, ostudź.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ciasto: sól, pieprz masę wątrobową, wymieszaj trzepaczką. Nasmaruj formę o średnicy 26 cm olejem. Połóż połowę wątroby.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ułóż warzywa, lekko ugniataj szpatułką.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Połóż drugą połowę wątroby i piecz w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wypełnienie: Połącz śmietanę i jajko, ubij trzepaczką.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlać do wątroby, piec w piekarniku przez kolejne 30 minut w temperaturze 180 stopni.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Piec do uzyskania ładnego rumianego koloru. Pozwól mu trochę ostygnąć i możesz podać. Szczególnie bardzo smaczne na zimno. Możesz ozdobić zielenią lub według własnego uznania.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Oto takie ciasto w przekroju. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Wątróbka drobiowa - 140   kcal/100g

Podobne przepisy