ciasto twarogowe na patelni

Łatwy i szybki przepis na bardzo smaczne ciasto. herbata, kawa.
NatahaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 7 g
tłuszcze 23 % 10 g
węglowodany 60 % 26 g
222 kcal
IG: 12 / 0 / 88

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

Połącz twaróg, cukier, jajko i wanilinę. Dobrze wymieszaj.Dodaj mąkę i sodę w częściach.Zagnieść ciasto.Kiełbasę zwijamy z ciasta i dzielimy na 8 części.Rozwałkuj każdą część i wytnij okrąg o średnicy 20 cm smaż ciasta na suchej patelni po obu stronach przez kilka minut. Gdy tylko ciasto zacznie bulgotać, odwróć je.W ten sposób smażymy wszystkie 8 ciast. Gotowe ciasta powinny być miękkie, najważniejsze jest, aby ich nie wysuszyć.
ze skrawków rozwałkuj kolejne ciasto, a także usmaż, zrób z niego okruchy w blenderze do posypania ciasta.
przygotuj krem.
W misce wymieszaj trzepaczką jajka, wanilinę, cukier, śmietanę, skrobię i mąkę.
wlej mleko do rondla z grubym dnem i umieść na średnim ogniu. Wlej jedną trzecią gorącego mleka do mieszanki jajeczno-kwaśnej śmietany, dobrze wymieszaj i wlej wszystko z powrotem do rondla z pozostałym mlekiem. Zmniejsz ogień do minimum, gotuj często mieszając, aż zgęstnieje.Zdejmij śmietanę z ognia, dodaj olej, dobrze wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia.
składanie ciasta.
na dużym naczyniu w środku kładziemy 1 łyżkę kremu, aby nasze ciasto nie ślizgało się po naczyniu.Rozłóż pierwsze ciasto i posmaruj je kremem. Następnie drugie ciasto itp. na każde ciasto idzie około 2-3 łyżki kremu.W ten sposób zbieramy całe ciasto. Posmaruj również ostatnie ciasto kremem i posmaruj boki ciasta resztą kremu.Posyp ciasto kruszonką.
odstawiamy ciasto w temperaturze pokojowej na 2 godziny, a następnie wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny.
nasze pyszne ciasto jest gotowe!
jest bardzo łatwy do przygotowania, a co najważniejsze, okazuje się bardzo smaczny, spodoba się zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Możesz opcjonalnie zrobić warstwę ulubionych owoców.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wanilia - 288   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy