skład / składniki
metoda gotowania
Połącz twaróg, cukier, jajko i wanilinę. Dobrze wymieszaj.Dodaj mąkę i sodę w częściach.Zagnieść ciasto.Kiełbasę zwijamy z ciasta i dzielimy na 8 części.Rozwałkuj każdą część i wytnij okrąg o średnicy 20 cm smaż ciasta na suchej patelni po obu stronach przez kilka minut. Gdy tylko ciasto zacznie bulgotać, odwróć je.W ten sposób smażymy wszystkie 8 ciast. Gotowe ciasta powinny być miękkie, najważniejsze jest, aby ich nie wysuszyć.
ze skrawków rozwałkuj kolejne ciasto, a także usmaż, zrób z niego okruchy w blenderze do posypania ciasta.
przygotuj krem.
W misce wymieszaj trzepaczką jajka, wanilinę, cukier, śmietanę, skrobię i mąkę.
wlej mleko do rondla z grubym dnem i umieść na średnim ogniu. Wlej jedną trzecią gorącego mleka do mieszanki jajeczno-kwaśnej śmietany, dobrze wymieszaj i wlej wszystko z powrotem do rondla z pozostałym mlekiem. Zmniejsz ogień do minimum, gotuj często mieszając, aż zgęstnieje.Zdejmij śmietanę z ognia, dodaj olej, dobrze wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia.
składanie ciasta.
na dużym naczyniu w środku kładziemy 1 łyżkę kremu, aby nasze ciasto nie ślizgało się po naczyniu.Rozłóż pierwsze ciasto i posmaruj je kremem. Następnie drugie ciasto itp. na każde ciasto idzie około 2-3 łyżki kremu.W ten sposób zbieramy całe ciasto. Posmaruj również ostatnie ciasto kremem i posmaruj boki ciasta resztą kremu.Posyp ciasto kruszonką.
odstawiamy ciasto w temperaturze pokojowej na 2 godziny, a następnie wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny.
nasze pyszne ciasto jest gotowe!
jest bardzo łatwy do przygotowania, a co najważniejsze, okazuje się bardzo smaczny, spodoba się zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Możesz opcjonalnie zrobić warstwę ulubionych owoców.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g