Chiński sos chili

Dodaj odrobinę do swojego Dania! Spróbuj gotować! Chiński sos chili świetnie komponuje się z makaronem i daniami z ryżu i pieczonych warzyw. Można go również podawać z dowolnym mięsem, gulaszem lub omletem. SOS działa dobrze, jeśli chcesz dodać pikantny i oryginalny smak do zwykłego Dania. Jednocześnie jest prosty i szybki w przygotowaniu - poradzi sobie początkujący kucharz.
Mama•TimaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 2 g
tłuszcze 29 % 7 g
węglowodany 63 % 15 g
114 kcal
IG: 73 / 0 / 27

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 45 min

do przygotowania tego sosu używa się suszonych strąków Chili Beji. Ta odmiana nie jest tak ostra jak klasyczna. Dlatego jeśli użyjesz zwykłego świeżego chili, sos okaże się bardzo ostry i palący. Należy to wziąć pod uwagę i albo zmniejszyć liczbę strąków, albo użyć przygotowanego sosu w małych ilościach jako przyprawy do gotowych potraw.

Chiński sos chili podawany jest z ryżem, smażonymi warzywami, makaronem ryżowym. Może być stosowany do mięsa lub dodawany do omletu. Przygotowanie zajmuje trochę czasu, ale można go przechowywać w lodówce i używać w razie potrzeby.

jest przygotowywany po prostu, ale są pewne niuanse. Więc musisz:

1. Obierz paprykę, Usuń wewnętrzne łodygi. Dokładnie spłucz obraną paprykę pod bieżącą wodą i moczyć w gorącej wodzie przez 2 godziny.

2. Po 2 godzinach przenieś paprykę do miski robota kuchennego lub po prostu zmiel blenderem. Konieczne jest, aby uzyskać puree z pieprzu. W razie potrzeby dodaj trochę wody.

3. Obierz cebulę i drobno posiekaj. Obierz czosnek i drobno posiekaj.

4. Wlej olej roślinny na patelnię z grubym dnem, podgrzej go. Połóż posiekaną cebulę i czosnek na dnie i smaż, ciągle mieszając, przez 2 minuty. Cebula i czosnek powinny nadać aromat rozgrzanemu olejowi, najważniejsze jest, aby nie rozgotować - powinny mieć piękny złoty kolor.

5. Dodaj puree z papryki na patelnię i dokładnie wymieszaj. Dusić wszystko na średnim ogniu przez 2-3 minuty. Lepiej jest wziąć głęboką patelnię do przygotowania sosu, ponieważ sos może trochę rozpryskiwać.

6. Dodaj ocet, cukier, sos sojowy, sól i wodę na patelnię. Wszystko dokładnie wymieszaj. Aby wszystkie produkty dobrze się ze sobą wymieszały, sos powinien dobrze się rozgrzać i gotować przez 8-10 minut.

schłodzić gotowy sos. Wlać do przygotowanego naczynia i przechowywać w lodówce przez tydzień lub dwa, dodając do potraw, aby uzyskać pikantny, pikantny smak. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g

Podobne przepisy