kotlety z kurczaka po włosku

Każda przystawka będzie pasować do tego dania .
OlgaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 17 g
tłuszcze 38 % 18 g
węglowodany 27 % 13 g
280 kcal
IG: 8 / 0 / 92

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

zetrzyj ser na drobnej tarce. Drobno posiekaj czosnek i natkę pietruszki. Wymieszaj bułkę tartą, ser, czosnek i pietruszkę. Pierś z kurczaka pokroić na 3 części. Odeprzyj każdą część. Popieprzyć. Zwiń mąkę. Ubij jajko. Zanurz pierś kurczaka w jajku i dokładnie zwiń bułkę tartą. Wlej olej roślinny na patelnię. Smażyć z obu stron na złoty kolor i skórkę. Następnie połóż kotlety na talerzu i posyp solą. Podawać z warzywami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Ser kiełbasiany - 268   kcal/100g

Podobne przepisy