placki Buraczkowo-ziemniaczane

pyszne i zdrowe danie instant!
NastusiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 3 g
tłuszcze 25 % 6 g
węglowodany 63 % 15 g
125 kcal
IG: 53 / 0 / 47

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zetrzyj buraki i ziemniaki na grubej tarce.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj jajko i wszystko wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj sól i mąkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wszystko dokładnie wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej trochę oleju roślinnego na rozgrzaną patelnię i ułóż uformowane naleśniki. Smażyć naleśniki po obu stronach, aż pojawi się skorupa.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotowe naleśniki układamy na talerzu i wzywamy wszystkich do stołu. Najlepiej podawać na gorąco i ze śmietaną.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal / 100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy