placki Buraczkowo-ziemniaczane
skład / składniki
15
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Zetrzyj buraki i ziemniaki na grubej tarce.
Krok 2:

Dodaj jajko i wszystko wymieszaj.
Krok 3:

Dodaj sól i mąkę.
Krok 4:

Wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 5:

Wlej trochę oleju roślinnego na rozgrzaną patelnię i ułóż uformowane naleśniki. Smażyć naleśniki po obu stronach, aż pojawi się skorupa.
Krok 6:

Gotowe naleśniki układamy na talerzu i wzywamy wszystkich do stołu. Najlepiej podawać na gorąco i ze śmietaną.
Krok 7:

Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal / 100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g

