babeczka świąteczna z mandarynkami

cóż, bardzo smaczna świąteczna babeczka z mandarynkami. Udekoruj wakacje!
IraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 3 g
tłuszcze 27 % 12 g
węglowodany 67 % 30 g
236 kcal
IG: 10 / 23 / 67

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ciasto: 1. Masło i cukier ubić na puszystą masę;

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    2. Dodawaj jajka pojedynczo i ubijaj;

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    3. Wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj;

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Farsz: 4. Obierz mandarynki i podziel na kliny; 5. Pozostaw mandarynki na godzinę, aby film na plasterkach wyschł;

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    4. Suszone owoce moczyć w likierze przez 30 minut;

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    5. Rozgrzej patelnię, dodaj masło i cukier; 6. Ułóż plasterki mandarynki i smaż przez kilka minut z każdej strony; 7. Połóż na talerzu do ostygnięcia;

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    8. Na tej samej patelni połóż suszone owoce z likierem; 9. Podgrzewaj, aż alkohol wyparuje;

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Babeczka: 10. Formę posmarować masłem i posypać mąką; 11. Do ciasta włożyć schłodzone suszone owoce i delikatnie wymieszać; 12. Ciasto układać warstwami w formie, naprzemiennie z mandarynkami; 13. Piec około 1 godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, używając drewnianych patyczków, aby określić, czy ciasto jest gotowe;

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dekoracja: 14. Ostudzić; 15. Posyp cukrem pudrem; 16. Posyp skórką z cytryny; 17. Ułóż plasterki mandarynki; 18. Połóż gałązki rozmarynu; 19. Lekko posmaruj białkiem jajka; 20. Posyp drobnym cukrem (będzie to Śnieżka)

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Smacznego i Wesołych Świąt!

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Kawałek ciasta w przekroju

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Suszone owoce - 250   kcal/100g
  • Mandarynki - 33   kcal/100g
  • Mandarynki w puszkach - 40   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Likier pomarańczowy - 213   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Rozmaryn świeży - 131   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy