skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Ciasto: 1. Masło i cukier ubić na puszystą masę;
Krok 2:
2. Dodawaj jajka pojedynczo i ubijaj;
Krok 3:
3. Wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj;
Krok 4:
Farsz: 4. Obierz mandarynki i podziel na kliny; 5. Pozostaw mandarynki na godzinę, aby film na plasterkach wyschł;
Krok 5:
4. Suszone owoce moczyć w likierze przez 30 minut;
Krok 6:
5. Rozgrzej patelnię, dodaj masło i cukier; 6. Ułóż plasterki mandarynki i smaż przez kilka minut z każdej strony; 7. Połóż na talerzu do ostygnięcia;
Krok 7:
8. Na tej samej patelni połóż suszone owoce z likierem; 9. Podgrzewaj, aż alkohol wyparuje;
Krok 8:
Babeczka: 10. Formę posmarować masłem i posypać mąką; 11. Do ciasta włożyć schłodzone suszone owoce i delikatnie wymieszać; 12. Ciasto układać warstwami w formie, naprzemiennie z mandarynkami; 13. Piec około 1 godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, używając drewnianych patyczków, aby określić, czy ciasto jest gotowe;
Krok 9:
Dekoracja: 14. Ostudzić; 15. Posyp cukrem pudrem; 16. Posyp skórką z cytryny; 17. Ułóż plasterki mandarynki; 18. Połóż gałązki rozmarynu; 19. Lekko posmaruj białkiem jajka; 20. Posyp drobnym cukrem (będzie to Śnieżka)
Krok 10:
Smacznego i Wesołych Świąt!
Krok 11:
Kawałek ciasta w przekroju
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Suszone owoce - 250 kcal/100g
- Mandarynki - 33 kcal/100g
- Mandarynki w puszkach - 40 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Likier pomarańczowy - 213 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Rozmaryn świeży - 131 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g