Stroganow wołowy z boczniakami
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
1) bierzemy wołowinę (lub cielęcinę), myjemy ją, suszymy ręcznikiem papierowym. Kroimy go na kawałki średniej grubości (około 1-1, 5 cm), a następnie bijemy i kroimy w paski o szerokości około 2 cm (chociaż jest to możliwe dla każdego, jak chcesz).
2) wlej 2 łyżki do rondla.l. mąka i podpal mniej niż średnia, czasami mieszając. Gotowość mąki sprawdzamy, w tym nasz zmysł węchu, powinieneś poczuć lekko orzechowy aromat. Ale musisz być ostrożny, nie pozwól, aby mąka się przypaliła!
3) w międzyczasie podgrzej patelnię z połową masła (20 g), pokrój cebulę na cienkie półpierścienie i smaż na średnim ogniu, aż cebula będzie miękka i przezroczysta.
4) czy mąka jest gotowa? Usuwamy go z ognia i powoli wlewamy do śmietany, mieszając trzepaczką, aby nie było grudek. Następnie wysyłamy mieszaninę z powrotem do rondla, solimy, pieprzymy i ponownie podpalamy. Mieszaj szpatułką, aż zgęstnieje.
5) łączymy cebulę ze śmietaną, trzymamy trochę więcej na ogniu i wyłączamy palnik. Sos jest gotowy!
6) równolegle podgrzej kolejną patelnię z pozostałym olejem na dużym ogniu. Podkreślam, że patelnia powinna być gorąca, w przeciwnym razie mięso nie chwyci się, natychmiast da sok i będzie twarde. Gdy warunek zostanie spełniony, rzucamy mięso. Skwarcza, rozpryskuje się, ale niczego się nie boimy, rozprowadzamy na patelni i smażymy z obu stron przez dwie minuty (do lekkiej Skórki). Następnie solimy i pieprzymy, trzymamy jeszcze trochę na ogniu, ciągle mieszając i dodajemy do sosu.
7) teraz zajmijmy się boczniakami. Myjemy, myjemy i kroimy na średnie kawałki (mniej więcej takie same jak mięso). W każdym naczyniu wszystko powinno być harmonijne: zarówno smak, jak i wygląd.
8) smaż grzyby na oleju roślinnym na dużym ogniu przez 5 minut, a następnie sól, zmniejsz ogień do niskiego i gotuj pod przykryciem przez kolejne 10 minut.
9) dodaj gotowe grzyby do mięsa i wszystko wymieszaj. Możesz postawić nasze danie na małym ogniu przez 3 minuty, aby wszystko się pobrało.
danie jest gotowe!!! Rozłóż na talerzu, posyp ziołami. Można podawać! Przystawka jest tutaj opcjonalna, ale jeśli naprawdę chcesz, odpowiednia jest kasza gryczana lub ryż.
nawiasem mówiąc, sól powinna być bardzo ostrożna, ponieważ wszystko w końcu się miesza, istnieje ryzyko przesolenia.
2) wlej 2 łyżki do rondla.l. mąka i podpal mniej niż średnia, czasami mieszając. Gotowość mąki sprawdzamy, w tym nasz zmysł węchu, powinieneś poczuć lekko orzechowy aromat. Ale musisz być ostrożny, nie pozwól, aby mąka się przypaliła!
3) w międzyczasie podgrzej patelnię z połową masła (20 g), pokrój cebulę na cienkie półpierścienie i smaż na średnim ogniu, aż cebula będzie miękka i przezroczysta.
4) czy mąka jest gotowa? Usuwamy go z ognia i powoli wlewamy do śmietany, mieszając trzepaczką, aby nie było grudek. Następnie wysyłamy mieszaninę z powrotem do rondla, solimy, pieprzymy i ponownie podpalamy. Mieszaj szpatułką, aż zgęstnieje.
5) łączymy cebulę ze śmietaną, trzymamy trochę więcej na ogniu i wyłączamy palnik. Sos jest gotowy!
6) równolegle podgrzej kolejną patelnię z pozostałym olejem na dużym ogniu. Podkreślam, że patelnia powinna być gorąca, w przeciwnym razie mięso nie chwyci się, natychmiast da sok i będzie twarde. Gdy warunek zostanie spełniony, rzucamy mięso. Skwarcza, rozpryskuje się, ale niczego się nie boimy, rozprowadzamy na patelni i smażymy z obu stron przez dwie minuty (do lekkiej Skórki). Następnie solimy i pieprzymy, trzymamy jeszcze trochę na ogniu, ciągle mieszając i dodajemy do sosu.
7) teraz zajmijmy się boczniakami. Myjemy, myjemy i kroimy na średnie kawałki (mniej więcej takie same jak mięso). W każdym naczyniu wszystko powinno być harmonijne: zarówno smak, jak i wygląd.
8) smaż grzyby na oleju roślinnym na dużym ogniu przez 5 minut, a następnie sól, zmniejsz ogień do niskiego i gotuj pod przykryciem przez kolejne 10 minut.
9) dodaj gotowe grzyby do mięsa i wszystko wymieszaj. Możesz postawić nasze danie na małym ogniu przez 3 minuty, aby wszystko się pobrało.
danie jest gotowe!!! Rozłóż na talerzu, posyp ziołami. Można podawać! Przystawka jest tutaj opcjonalna, ale jeśli naprawdę chcesz, odpowiednia jest kasza gryczana lub ryż.
nawiasem mówiąc, sól powinna być bardzo ostrożna, ponieważ wszystko w końcu się miesza, istnieje ryzyko przesolenia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Boczniaki marynowane - 23 kcal / 100g
- Boczniaki świeże - 38 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal / 100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g