Stroganow wołowy z boczniakami

to bardzo proste i niesamowicie smaczne danie zachwyci wszystkich. Mój mąż uwielbia Stroganow wołowy, a kiedy ugotowałem go z boczniakami, stał się nieopisaną rozkoszą!!! Drogi kucharzu, Nie wiem jak dla ciebie, ale dla mnie moi bliscy i krewni są głównymi krytykami. To danie okazało się na & quot; hurra & quot;!
dariAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 13 g
tłuszcze 42 % 11 g
węglowodany 8 % 2 g
165 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 25 min
1) bierzemy wołowinę (lub cielęcinę), myjemy ją, suszymy ręcznikiem papierowym. Kroimy go na kawałki średniej grubości (około 1-1, 5 cm), a następnie bijemy i kroimy w paski o szerokości około 2 cm (chociaż jest to możliwe dla każdego, jak chcesz).

2) wlej 2 łyżki do rondla.l. mąka i podpal mniej niż średnia, czasami mieszając. Gotowość mąki sprawdzamy, w tym nasz zmysł węchu, powinieneś poczuć lekko orzechowy aromat. Ale musisz być ostrożny, nie pozwól, aby mąka się przypaliła!

3) w międzyczasie podgrzej patelnię z połową masła (20 g), pokrój cebulę na cienkie półpierścienie i smaż na średnim ogniu, aż cebula będzie miękka i przezroczysta.

4) czy mąka jest gotowa? Usuwamy go z ognia i powoli wlewamy do śmietany, mieszając trzepaczką, aby nie było grudek. Następnie wysyłamy mieszaninę z powrotem do rondla, solimy, pieprzymy i ponownie podpalamy. Mieszaj szpatułką, aż zgęstnieje.

5) łączymy cebulę ze śmietaną, trzymamy trochę więcej na ogniu i wyłączamy palnik. Sos jest gotowy!

6) równolegle podgrzej kolejną patelnię z pozostałym olejem na dużym ogniu. Podkreślam, że patelnia powinna być gorąca, w przeciwnym razie mięso nie chwyci się, natychmiast da sok i będzie twarde. Gdy warunek zostanie spełniony, rzucamy mięso. Skwarcza, rozpryskuje się, ale niczego się nie boimy, rozprowadzamy na patelni i smażymy z obu stron przez dwie minuty (do lekkiej Skórki). Następnie solimy i pieprzymy, trzymamy jeszcze trochę na ogniu, ciągle mieszając i dodajemy do sosu.

7) teraz zajmijmy się boczniakami. Myjemy, myjemy i kroimy na średnie kawałki (mniej więcej takie same jak mięso). W każdym naczyniu wszystko powinno być harmonijne: zarówno smak, jak i wygląd.

8) smaż grzyby na oleju roślinnym na dużym ogniu przez 5 minut, a następnie sól, zmniejsz ogień do niskiego i gotuj pod przykryciem przez kolejne 10 minut.

9) dodaj gotowe grzyby do mięsa i wszystko wymieszaj. Możesz postawić nasze danie na małym ogniu przez 3 minuty, aby wszystko się pobrało.

danie jest gotowe!!! Rozłóż na talerzu, posyp ziołami. Można podawać! Przystawka jest tutaj opcjonalna, ale jeśli naprawdę chcesz, odpowiednia jest kasza gryczana lub ryż.

nawiasem mówiąc, sól powinna być bardzo ostrożna, ponieważ wszystko w końcu się miesza, istnieje ryzyko przesolenia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Boczniaki marynowane - 23   kcal / 100g
  • Boczniaki świeże - 38   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal / 100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy