udka z kurczaka z dodatkiem warzyw

pyszne, niezwykłe, szybkie-podbija wszystkich! .
WoldemarAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 42 % 8 g
tłuszcze 37 % 7 g
węglowodany 21 % 4 g
108 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 8 h 30 min
wieczorem myjemy uda i pocieramy, każde udo osobno, przyprawami. Najpierw uniwersalna, potem sól, a na koniec przyprawa do kurczaka. Wkładamy do głębokiego talerza i zostawiamy w lodówce do rana. Rano drobno posiekaj cebulę. Następnie dzielimy go na równe części. Posiekaj kapustę i włóż do małego rondla. W papryce odcinamy ogon i kładziemy go na płaskiej stronie. Pokrój go w kółko. Następnie pokrój powstałe części pieprzu w długie paski i podziel na dwie równe części.

dodatek warzywny.
wlej olej na patelnię i rozłóż cebulę, gdy stanie się przezroczysta, dodaj jedną część pieprzu. Gdy papryka zacznie mięknąć, dodaj kapustę i dobrze wymieszaj, dodaj trochę soli, kontynuuj gotowanie, aż kapusta będzie gotowa. Gdy kapusta jest prawie gotowa, dodaj jeden ząbek czosnku(obierz czosnek i połóż ostrze noża płasko na goździku na wierzchu, po naciśnięciu goździk pęknie w kilku miejscach na górze, więc dodaj go). Po przygotowaniu kapusty zostawiamy naszą przystawkę pod pokrywką.

gotowanie mięsa.
wyjmujemy nasze mięso z lodówki. Weź patelnię z wysokim bokiem i wlej trochę oleju. Po dodaniu drugiej części cebuli i po tym, jak cebula zmieni kolor, dodaj drugą część naszej papryki. Sok, który zgromadziliśmy przez noc, wlewamy do rondla i zaczynamy rozkładać uda zgodnie z ruchem wskazówek zegara, od siebie. W ten sposób będziesz wiedział, który kawałek położyłeś jako pierwszy i nigdy nie spryskasz się olejem. Zaczynamy przygotowywać udo od strony skóry, to znaczy, ta strona idzie w dół. Przykryj pokrywką. Ogień jest średni. Po pięciu minutach odwróć i wlej sok, w którym gotowane jest mięso. Jeśli jest mało soku, dodaj trochę wody. W ten sposób robimy to, aby każda strona była gotowana przez 15 minut, tj. całkowity czas gotowania wynosi 30 minut. W połowie gotowania dodaj mały kawałek masła. Sok, który pozostanie po ugotowaniu mięsa, jest przechowywany. Po ułożeniu mięsa i przystawki na porcjowanych talerzach polej je sokiem, który zachowaliśmy. Jedna łyżka stołowa na kawałek mięsa i jedna do dekoracji.

smacznego !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Udka z kurczaka - 158   kcal/100g

Podobne przepisy