udka z kurczaka z dodatkiem warzyw
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
wieczorem myjemy uda i pocieramy, każde udo osobno, przyprawami. Najpierw uniwersalna, potem sól, a na koniec przyprawa do kurczaka. Wkładamy do głębokiego talerza i zostawiamy w lodówce do rana. Rano drobno posiekaj cebulę. Następnie dzielimy go na równe części. Posiekaj kapustę i włóż do małego rondla. W papryce odcinamy ogon i kładziemy go na płaskiej stronie. Pokrój go w kółko. Następnie pokrój powstałe części pieprzu w długie paski i podziel na dwie równe części.
dodatek warzywny.
wlej olej na patelnię i rozłóż cebulę, gdy stanie się przezroczysta, dodaj jedną część pieprzu. Gdy papryka zacznie mięknąć, dodaj kapustę i dobrze wymieszaj, dodaj trochę soli, kontynuuj gotowanie, aż kapusta będzie gotowa. Gdy kapusta jest prawie gotowa, dodaj jeden ząbek czosnku(obierz czosnek i połóż ostrze noża płasko na goździku na wierzchu, po naciśnięciu goździk pęknie w kilku miejscach na górze, więc dodaj go). Po przygotowaniu kapusty zostawiamy naszą przystawkę pod pokrywką.
gotowanie mięsa.
wyjmujemy nasze mięso z lodówki. Weź patelnię z wysokim bokiem i wlej trochę oleju. Po dodaniu drugiej części cebuli i po tym, jak cebula zmieni kolor, dodaj drugą część naszej papryki. Sok, który zgromadziliśmy przez noc, wlewamy do rondla i zaczynamy rozkładać uda zgodnie z ruchem wskazówek zegara, od siebie. W ten sposób będziesz wiedział, który kawałek położyłeś jako pierwszy i nigdy nie spryskasz się olejem. Zaczynamy przygotowywać udo od strony skóry, to znaczy, ta strona idzie w dół. Przykryj pokrywką. Ogień jest średni. Po pięciu minutach odwróć i wlej sok, w którym gotowane jest mięso. Jeśli jest mało soku, dodaj trochę wody. W ten sposób robimy to, aby każda strona była gotowana przez 15 minut, tj. całkowity czas gotowania wynosi 30 minut. W połowie gotowania dodaj mały kawałek masła. Sok, który pozostanie po ugotowaniu mięsa, jest przechowywany. Po ułożeniu mięsa i przystawki na porcjowanych talerzach polej je sokiem, który zachowaliśmy. Jedna łyżka stołowa na kawałek mięsa i jedna do dekoracji.
smacznego !
dodatek warzywny.
wlej olej na patelnię i rozłóż cebulę, gdy stanie się przezroczysta, dodaj jedną część pieprzu. Gdy papryka zacznie mięknąć, dodaj kapustę i dobrze wymieszaj, dodaj trochę soli, kontynuuj gotowanie, aż kapusta będzie gotowa. Gdy kapusta jest prawie gotowa, dodaj jeden ząbek czosnku(obierz czosnek i połóż ostrze noża płasko na goździku na wierzchu, po naciśnięciu goździk pęknie w kilku miejscach na górze, więc dodaj go). Po przygotowaniu kapusty zostawiamy naszą przystawkę pod pokrywką.
gotowanie mięsa.
wyjmujemy nasze mięso z lodówki. Weź patelnię z wysokim bokiem i wlej trochę oleju. Po dodaniu drugiej części cebuli i po tym, jak cebula zmieni kolor, dodaj drugą część naszej papryki. Sok, który zgromadziliśmy przez noc, wlewamy do rondla i zaczynamy rozkładać uda zgodnie z ruchem wskazówek zegara, od siebie. W ten sposób będziesz wiedział, który kawałek położyłeś jako pierwszy i nigdy nie spryskasz się olejem. Zaczynamy przygotowywać udo od strony skóry, to znaczy, ta strona idzie w dół. Przykryj pokrywką. Ogień jest średni. Po pięciu minutach odwróć i wlej sok, w którym gotowane jest mięso. Jeśli jest mało soku, dodaj trochę wody. W ten sposób robimy to, aby każda strona była gotowana przez 15 minut, tj. całkowity czas gotowania wynosi 30 minut. W połowie gotowania dodaj mały kawałek masła. Sok, który pozostanie po ugotowaniu mięsa, jest przechowywany. Po ułożeniu mięsa i przystawki na porcjowanych talerzach polej je sokiem, który zachowaliśmy. Jedna łyżka stołowa na kawałek mięsa i jedna do dekoracji.
smacznego !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Udka z kurczaka - 158 kcal/100g