ryż po baszkirsku
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
drobno posiekaj cebulę. Papryka wyciąć łodygę i wytrząsnąć nasiona, pokroić w pierścienie. Pokrój marchewki na pół, pokrój połowę na pół pierścienia, a drugą na paski. Na rozgrzanej patelni smażyć cebulę, marchewkę i paprykę przez 5 minut. Następnie dodaj ryż, wszystko dobrze wymieszaj i zalej bulionem. Dusić przez 25 minut pod przykryciem co 2-3 minuty, dobrze mieszając. Podawaj na ciepło. Bulion można zastąpić kostką, ale wtedy okazuje się, że nie jest tak smaczny. Smacznego !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Okrągły ryż - 330 kcal/100g