ryż po baszkirsku

proste-nie oznacza bez smaku, smakuj i ciesz się. szybko, smacznie i tanio. przepis wypróbowany osobiście. pomagał nie raz.
WoldemarAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 4 g
tłuszcze 2 % 1 g
węglowodany 89 % 41 g
188 kcal
IG: 10 / 90 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 30 min
drobno posiekaj cebulę. Papryka wyciąć łodygę i wytrząsnąć nasiona, pokroić w pierścienie. Pokrój marchewki na pół, pokrój połowę na pół pierścienia, a drugą na paski. Na rozgrzanej patelni smażyć cebulę, marchewkę i paprykę przez 5 minut. Następnie dodaj ryż, wszystko dobrze wymieszaj i zalej bulionem. Dusić przez 25 minut pod przykryciem co 2-3 minuty, dobrze mieszając. Podawaj na ciepło. Bulion można zastąpić kostką, ale wtedy okazuje się, że nie jest tak smaczny. Smacznego !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Okrągły ryż - 330   kcal/100g

Podobne przepisy