placki z wątróbki drobiowej

delikatne i pożywne placki gotują się w zaledwie pół godziny! Naleśniki okazały się bardzo delikatne, po prostu rozpływają się w ustach. Świetny pomysł na obiad, a nawet obfite śniadanie.Naleśniki są przygotowywane bardzo szybko i łatwo, a nawet początkująca gospodyni domowa może to zrobić. Dobrze komponują się z warzywami
AbigailAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 42 % 14 g
tłuszcze 39 % 13 g
węglowodany 18 % 6 g
185 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowujemy składniki. Umyj i osusz wątrobę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wątróbka drobiowa, cebula i jajka mielone w blenderze

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj mąkę, aż masa uzyska konsystencję śmietany

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie dodaj sól i zmielony czarny pieprz do smaku i dobrze ubij

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Smażyć naleśniki na oleju roślinnym, najpierw z jednej strony

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    A potem z drugiej strony, aż będzie gotowy

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podawaj udekorowane świeżą natką pietruszki

naleśniki z wątroby można również podawać ze śmietaną

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Wątróbka drobiowa - 140   kcal/100g

Podobne przepisy