grzyby z szynką (prawie od Ferran Adria)
skład / składniki
1
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wszystkie składniki do przepisu
Krok 2:
1. Jeśli używasz pieczarek (i na przykład dotyczy to również przyzwoicie wyglądających niepomiętych białych) - nie myj ich, ale oczyść je z brudu szczotką lub suchą szmatką - pozwala to zachować aromat grzyba i nie pozwala mu na gromadzenie się wody podczas mycia.
Krok 3:
2. Pokrój grzyby, w naszym przypadku są to pieczarki.
Krok 4:
3. Na patelni rozgrzej wysokiej jakości oliwę z oliwek i usmaż na niej boczek lub szynkę.
Krok 5:
4. Zmniejsz ogień, wlej sherry i wrzuć grzyby. Pieczarki zajęły tam trochę, dosłownie kilka minut, z białymi będzie tak samo, w przypadku innych rodzajów grzybów leśnych czas gotowania może być dłuższy. Dopraw świeżą natką pietruszki i pieprzem.
szczerze mówiąc, tego hiszpańskiego jamona, który wybrał dla swoich celów wielką Adrię, nie miałem i absolutnie nie mogę go nigdzie zabrać. Jak sądzę, dla większości obecnych. Zrobiłam więc z najzwyklejszego bekonu, który można kupić, chyba wszędzie. I nie miałem też różnych grzybów (ponieważ zima), wziąłem brązowe pieczarki - najbardziej energiczne w smaku ze wszystkich dostępnych dla mnie. Z leśnymi na pewno będzie lepiej. Ale nawet przy wszystkich zamiennikach okazało się to nadal bardzo smaczne!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Sherry - 163 kcal/100g
- Boczek gotowany - 447 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g