grzyby z szynką (prawie od Ferran Adria)

przepis Dostępny dla wszystkich od Ferran Adria, przygotowany w 5 minut. Czy znasz wiele potraw od kilkudziesięciu najlepszych szefów kuchni na świecie, które możesz przygotować w 5 minut? To po prostu niesamowite, gdy do dwóch często łączonych składników nagle dodaje się trzeci, który "nie stał tutaj" - i nagle uzyskuje się tak piękne i czyste połączenie smakowe! Nie powiem " do której nikt nie wpadł na pomysł oprócz Ferran Adria"... Ale pomyślał - i upublicznił ogół społeczeństwa. Za co bardzo mu dziękuję.
MagnagoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 5 g
tłuszcze 38 % 5 g
węglowodany 23 % 3 g
140 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wszystkie składniki do przepisu

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    1. Jeśli używasz pieczarek (i na przykład dotyczy to również przyzwoicie wyglądających niepomiętych białych) - nie myj ich, ale oczyść je z brudu szczotką lub suchą szmatką - pozwala to zachować aromat grzyba i nie pozwala mu na gromadzenie się wody podczas mycia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    2. Pokrój grzyby, w naszym przypadku są to pieczarki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    3. Na patelni rozgrzej wysokiej jakości oliwę z oliwek i usmaż na niej boczek lub szynkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    4. Zmniejsz ogień, wlej sherry i wrzuć grzyby. Pieczarki zajęły tam trochę, dosłownie kilka minut, z białymi będzie tak samo, w przypadku innych rodzajów grzybów leśnych czas gotowania może być dłuższy. Dopraw świeżą natką pietruszki i pieprzem.

szczerze mówiąc, tego hiszpańskiego jamona, który wybrał dla swoich celów wielką Adrię, nie miałem i absolutnie nie mogę go nigdzie zabrać. Jak sądzę, dla większości obecnych. Zrobiłam więc z najzwyklejszego bekonu, który można kupić, chyba wszędzie. I nie miałem też różnych grzybów (ponieważ zima), wziąłem brązowe pieczarki - najbardziej energiczne w smaku ze wszystkich dostępnych dla mnie. Z leśnymi na pewno będzie lepiej. Ale nawet przy wszystkich zamiennikach okazało się to nadal bardzo smaczne!
  
 
 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Sherry - 163   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy