bakłażan z marchewką

bardzo smaczna przekąska warzywna, umiarkowanie ostra, z kwaskowatością. Pikantna przekąska
BratekAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 1 g
tłuszcze 73 % 19 g
węglowodany 23 % 6 g
190 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 35 min

bakłażany umyć, pokroić w plasterki i posolić.
zetrzyj marchewki, wymieszaj z drobno posiekanymi ziołami i czosnkiem, posmaruj majonezem.
smażyć bakłażany na oleju roślinnym, posypać nadzieniem z marchwi

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy