Draniki Mix

te placki ziemniaczane, bakłażanowe, paprykowe i cebulowe podbiją wszystkich! Smak okazał się nowy, z obecnością bakłażana, gorące placki ziemniaczane ze śmietaną są idealne na obiad, szybkość gotowania i prosta technologia przekupiły ich rzeczywistość. Uwielbiam bakłażany i postanowiłem ugotować to szybko na obiad, a ponieważ od dawna nie gotowałem placków ziemniaczanych, postanowiłem dodać bakłażana do ciasta, zetrzeć go na grubej tarce i razem z innymi warzywami, które trafiły do tradycyjnych placków ziemniaczanych, zrobiłem nowe danie.Okazało się bardzo smaczne!
SzuraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 2 g
tłuszcze 30 % 7 g
węglowodany 61 % 14 g
121 kcal
IG: 93 / 0 / 7

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 D 6 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowanie warzyw do przygotowania mieszanki placków ziemniaczanych:

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ziemniaki, bakłażan, cebula, bułgarska papryka, obierz i zetrzyj na drobnej tarce, bakłażan zetrzyj na grubej tarce

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj sól, pieprz, jajko, mąkę, sodę i dobrze wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozgrzej olej roślinny na patelni i usmaż placki ziemniaczane, formując łyżką ciasta 1 szt.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Smażyć na średnim ogniu po obu stronach.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podawaj ze śmietaną.


  

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy