Draniki Mix
skład / składniki
10
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowanie warzyw do przygotowania mieszanki placków ziemniaczanych:
Krok 2:
Ziemniaki, bakłażan, cebula, bułgarska papryka, obierz i zetrzyj na drobnej tarce, bakłażan zetrzyj na grubej tarce
Krok 3:
Dodaj sól, pieprz, jajko, mąkę, sodę i dobrze wymieszaj.
Krok 4:
Rozgrzej olej roślinny na patelni i usmaż placki ziemniaczane, formując łyżką ciasta 1 szt.
Krok 5:
Smażyć na średnim ogniu po obu stronach.
Krok 6:
Podawaj ze śmietaną.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g