kanapki z bakłażanem z sosem orzechowym
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
myjemy bakłażany, usuwamy ogony, kroimy w kółka po 1 cm i zalewamy soloną wrzącą wodą przez 5 minut, aby usunąć gorycz.
następnie osusz kubki na ręczniku.
smażyć każde koło po obu stronach na Ras. olej.
gotowanie sosu:
orzech prażony(jestem w piekarniku)
posiekaj warzywa, obierz czosnek, wymieszaj z orzechami i zmiel blenderem na pastę.
dodaj sól, pieprz do smaku, majonez, dobrze wymieszaj w jednorodną masę.
w każdym kręgu bakłażana wkładamy SOS, zwijamy rolkę i układamy na talerzu.
posyp posiekanymi ziołami i schłodź w lodówce.
podawaj na świątecznym stole.
następnie osusz kubki na ręczniku.
smażyć każde koło po obu stronach na Ras. olej.
gotowanie sosu:
orzech prażony(jestem w piekarniku)
posiekaj warzywa, obierz czosnek, wymieszaj z orzechami i zmiel blenderem na pastę.
dodaj sól, pieprz do smaku, majonez, dobrze wymieszaj w jednorodną masę.
w każdym kręgu bakłażana wkładamy SOS, zwijamy rolkę i układamy na talerzu.
posyp posiekanymi ziołami i schłodź w lodówce.
podawaj na świątecznym stole.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal / 100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g