gulasz z sosem pomidorowo-śmietanowym
skład / składniki
5
porcje:
metoda gotowania
umyj mięso i pokrój na kawałki około 2-3 cm.
Zwiń paprykę(nie sól!) i smażyć na patelni, w dobrze rozgrzanym oleju.
smażyć, aż większość soku mięsnego wyparuje, a mięso będzie dobrze ugotowane. Dodaj drobno posiekaną cebulę.
jeszcze raz wszystko dobrze smażymy i dodajemy mąkę. Mąkę należy dobrze wymieszać i odpowiednio usmażyć, stopniowo dodając wrzącą wodę i mieszając.
a teraz w końcu solimy! Przykryj patelnię pokrywką i gotuj na wolnym ogniu. Po 45 minutach dodaj pomidory, śmietanę, sok z cytryny i skórkę. Aby to zrobić, skórkę należy odciąć nożem, uważając, aby nie uchwycić białej warstwy. Im większe kawałki skórki, tym lepiej.
dusić mięso przez kolejne 3-5 minut, usunąć skórkę. Nasze danie jest gotowe!
gulasz podaje się z ziemniakami, makaronem, ryżem, kaszą gryczaną lub warzywami. SOS okazuje się tak niesamowity, że mogę go po prostu zjeść łyżką)))
ogólnie smacznego!!
Zwiń paprykę(nie sól!) i smażyć na patelni, w dobrze rozgrzanym oleju.
smażyć, aż większość soku mięsnego wyparuje, a mięso będzie dobrze ugotowane. Dodaj drobno posiekaną cebulę.
jeszcze raz wszystko dobrze smażymy i dodajemy mąkę. Mąkę należy dobrze wymieszać i odpowiednio usmażyć, stopniowo dodając wrzącą wodę i mieszając.
a teraz w końcu solimy! Przykryj patelnię pokrywką i gotuj na wolnym ogniu. Po 45 minutach dodaj pomidory, śmietanę, sok z cytryny i skórkę. Aby to zrobić, skórkę należy odciąć nożem, uważając, aby nie uchwycić białej warstwy. Im większe kawałki skórki, tym lepiej.
dusić mięso przez kolejne 3-5 minut, usunąć skórkę. Nasze danie jest gotowe!
gulasz podaje się z ziemniakami, makaronem, ryżem, kaszą gryczaną lub warzywami. SOS okazuje się tak niesamowity, że mogę go po prostu zjeść łyżką)))
ogólnie smacznego!!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g