skład / składniki
metoda gotowania
ubij trzepaczką jajko z cukrem, solą, mlekiem i esencją waniliową.
dodaj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Jeśli nie ma gotowego proszku do pieczenia, można go zastąpić zwykłą sodą, octem gaszonym.
mieszaj, aż będzie gładka. Gotowe ciasto na naleśniki powinno przypominać śmietanę.
usmaż amerykańskie naleśniki na suchej patelni bez oleju. Pod przykryciem! Najlepiej nadaje się do tego patelnia z powłoką teflonową. Jeśli nie, odpowiednia jest zwykła patelnia z grubym dnem. Na jeden naleśnik potrzebujesz 3 łyżek. l gotowe ciasto. Wlej ciasto na środek patelni i smaż na małym ogniu przez 1-2 minuty. Nie przekręcaj patelni! To nie są nasze rosyjskie naleśniki...
zazwyczaj takie naleśniki są podlewane syropem klonowym, ale trudno je znaleźć w naszym mieście... Dlatego jadłem ze skondensowanym mlekiem. Możesz także jeść z miodem lub dżemem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g