skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Dokładnie umyj bakłażany, obierz i pokrój na dwie części wzdłuż.
Krok 3:
Pocieramy każdy kawałek mieszanką cukru i soli i odstawiamy na chwilę.
Krok 4:
Po kilku godzinach myjemy i suszymy bakłażany czystym ręcznikiem lub szmatką.
Krok 5:
Pokrój czosnek w cienkie plasterki. Skórkę należy odciąć z cytryny.
Krok 6:
Weź pojemnik o odpowiedniej wielkości, wlej olej roślinny. Gdy olej się nagrzeje, wrzuć do niego skórkę z cytryny i posiekany czosnek. Smażyć na średnim ogniu przez około pięć minut, aż się zrumieni. Następnie wyjmij czosnek i skórkę z oleju i pozostaw olej do ostygnięcia.
Krok 7:
Ugotowane bakłażany smażyć na patelni z obu stron, aż powstanie skorupa.
Krok 8:
Wymieszaj schłodzone masło z cukrem, miodem, pieprzem i kolendrą.
Krok 9:
Podgrzewamy powstałą masę na małym ogniu, aż konsystencja będzie przypominać karmel.
Krok 10:
Podlewamy smażone kawałki bakłażana "karmelem" i nalegamy na kilka godzin, aż całkowicie stwardnieje.
Krok 11:
Bakłażany z przepisu w słodko-kwaśnym sosie można ozdobić ziołami i podawać.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g