bakłażan azjatycki z czosnkiem, miodem i ostrą papryką

niezwykły sposób prezentacji bakłażana. Smakosze są ściśle zalecane! Łatwość przygotowania Bardzo ciekawy przepis na przygotowanie bakłażana w sosie słodko-kwaśnym.
Lady A.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 1 g
tłuszcze 26 % 6 g
węglowodany 70 % 16 g
120 kcal
IG: 38 / 0 / 63

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dokładnie umyj bakłażany, obierz i pokrój na dwie części wzdłuż.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pocieramy każdy kawałek mieszanką cukru i soli i odstawiamy na chwilę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Po kilku godzinach myjemy i suszymy bakłażany czystym ręcznikiem lub szmatką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój czosnek w cienkie plasterki. Skórkę należy odciąć z cytryny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Weź pojemnik o odpowiedniej wielkości, wlej olej roślinny. Gdy olej się nagrzeje, wrzuć do niego skórkę z cytryny i posiekany czosnek. Smażyć na średnim ogniu przez około pięć minut, aż się zrumieni. Następnie wyjmij czosnek i skórkę z oleju i pozostaw olej do ostygnięcia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ugotowane bakłażany smażyć na patelni z obu stron, aż powstanie skorupa.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wymieszaj schłodzone masło z cukrem, miodem, pieprzem i kolendrą.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podgrzewamy powstałą masę na małym ogniu, aż konsystencja będzie przypominać karmel.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podlewamy smażone kawałki bakłażana "karmelem" i nalegamy na kilka godzin, aż całkowicie stwardnieje.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Bakłażany z przepisu w słodko-kwaśnym sosie można ozdobić ziołami i podawać.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy