bezmięsne kotlety warzywne z cukinii
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
obierz marchewki i cukinię, zetrzyj na grubej tarce. Wyciśnij cukinię z nadmiaru soku. Wymieszaj z bułką tartą.
drobno posiekaj cebulę i czosnek, smaż na oleju, aż cebula stanie się przezroczysta, połóż na warzywach z bułką tartą.
dodaj jajka, starty ser, drobno posiekaną natkę pietruszki, wymieszaj, sól i pieprz i zacznij stopniowo dodawać mąkę, dobrze zagniatając ciasto. Ciasto powinno uzyskać konsystencję, aby można było z niego uformować małe kotlety.
wlej sezam do talerza. Obtoczyć w nim naleśniki, ułożyć na patelni z rozgrzanym olejem roślinnym, smażyć na średnim ogniu na złoty kolor z każdej strony . Podawać ze śmietaną i dodatkiem posiekanego czosnku lub sosem tatarskim.
drobno posiekaj cebulę i czosnek, smaż na oleju, aż cebula stanie się przezroczysta, połóż na warzywach z bułką tartą.
dodaj jajka, starty ser, drobno posiekaną natkę pietruszki, wymieszaj, sól i pieprz i zacznij stopniowo dodawać mąkę, dobrze zagniatając ciasto. Ciasto powinno uzyskać konsystencję, aby można było z niego uformować małe kotlety.
wlej sezam do talerza. Obtoczyć w nim naleśniki, ułożyć na patelni z rozgrzanym olejem roślinnym, smażyć na średnim ogniu na złoty kolor z każdej strony . Podawać ze śmietaną i dodatkiem posiekanego czosnku lub sosem tatarskim.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g