skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Biała ryba (mam nilusa), marchew, brokuły, cebula
Krok 2:
Kapustę dzielimy na gałązki i dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Następnie gotuj brokuły we wrzącej wodzie przez około pięć minut, aż będą bardziej miękkie.
Krok 3:
Przygotowane brokuły, filety rybne, marchewki i cebulę siekamy w robocie kuchennym (blenderze) lub przepuszczamy przez maszynkę do mięsa.
Krok 4:
Zrobiłam sos do kotletów. Pokrojoną w kostkę cebulę i ząbki czosnku
Krok 5:
Usmażyłem wszystko na oleju roślinnym, a następnie dodałem łyżkę czerwonej słodkiej papryki
Krok 6:
Na samym końcu dodałem wodę, dusiłem sos przez kilka minut.
Krok 7:
Z gotowej mieszanki formujemy kotlety, zwijamy każdy z nich w mące i smażymy na gorącej patelni z obu stron, aż powstanie chrupkość. Możesz również uformować kotlety i ugotować je na parze lub w piekarniku. Dzięki tej metodzie gotowania zawartość kalorii w gotowym naczyniu znacznie się zmniejszy.
Krok 8:
Do sosu dodałem kilka różyczek brokułów.
Krok 9:
Podobało mi się. To jak na mój gust. Jedyne, co dodałbym do kotletów, to jajko. Ale u mnie dobrze się trzymały i bez jajka. Dzięki za przepis.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Brokuły - 33 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Filety rybne - 204 kcal/100g