ryba mielona z warzywami typu klopsiki

nie lubisz brokułów? To danie sprawi, że zmienisz zdanie!!! Proponuję ugotować rybę z brokułami według tego przepisu. Oprócz oczywistych zalet, takich jak niskokaloryczna kompozycja potrawy, nadaje się również dla tych, którzy przestrzegają postu. Ten przepis łączy dwa bardzo przydatne produkty dla ludzkiego ciała. Do gotowania ryb z brokułami wskazane jest użycie białej ryby. Brokuły można stosować zarówno mrożone, jak i świeże.
UrmidaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 9 g
tłuszcze 28 % 5 g
węglowodany 22 % 4 g
130 kcal
IG: 75 / 0 / 25

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Biała ryba (mam nilusa), marchew, brokuły, cebula

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Kapustę dzielimy na gałązki i dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Następnie gotuj brokuły we wrzącej wodzie przez około pięć minut, aż będą bardziej miękkie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotowane brokuły, filety rybne, marchewki i cebulę siekamy w robocie kuchennym (blenderze) lub przepuszczamy przez maszynkę do mięsa.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zrobiłam sos do kotletów. Pokrojoną w kostkę cebulę i ząbki czosnku

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Usmażyłem wszystko na oleju roślinnym, a następnie dodałem łyżkę czerwonej słodkiej papryki

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na samym końcu dodałem wodę, dusiłem sos przez kilka minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Z gotowej mieszanki formujemy kotlety, zwijamy każdy z nich w mące i smażymy na gorącej patelni z obu stron, aż powstanie chrupkość. Możesz również uformować kotlety i ugotować je na parze lub w piekarniku. Dzięki tej metodzie gotowania zawartość kalorii w gotowym naczyniu znacznie się zmniejszy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Do sosu dodałem kilka różyczek brokułów.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podobało mi się. To jak na mój gust. Jedyne, co dodałbym do kotletów, to jajko. Ale u mnie dobrze się trzymały i bez jajka. Dzięki za przepis.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Brokuły - 33   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Filety rybne - 204   kcal/100g

Podobne przepisy