przystawka z cukinii i sera

pyszna przekąska rozjaśni każdą ucztę! Szybko i smacznie. smacznie
TanchaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 4 g
tłuszcze 53 % 9 g
węglowodany 24 % 4 g
117 kcal
IG: 75 / 0 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cukinię kroimy specjalnym nożem (łatwiej) lub prostym nożem w cienkie, długie słomki

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na patelni bez oleju smażyć przez kilka minut, dodając 1-2 łyżki. wody, aż płyn całkowicie odparuje, ciągle mieszając.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wymieszaj ocet, czarny pieprz, miód i olej i wymieszaj z cukinią, pozostaw do marynowania na godzinę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj ser z kwaśną śmietaną, posiekanym czosnkiem i posiekanymi orzechami.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozłóż małe kubki częścią cukinii (bez marynaty), następnie warstwę sera i ponownie cukinii, mocno dociśnij i odwróć na talerz. Podawać z pomidorami.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Ser z mleka krowiego - 260   kcal/100g
  • Ser owczy ser 50% tłuszczu - 370   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g
  • Cukinia - 16   kcal/100g

Podobne przepisy