przystawka z cukinii i sera
skład / składniki
3
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Cukinię kroimy specjalnym nożem (łatwiej) lub prostym nożem w cienkie, długie słomki
Krok 3:
Na patelni bez oleju smażyć przez kilka minut, dodając 1-2 łyżki. wody, aż płyn całkowicie odparuje, ciągle mieszając.
Krok 4:
Wymieszaj ocet, czarny pieprz, miód i olej i wymieszaj z cukinią, pozostaw do marynowania na godzinę.
Krok 5:
Wymieszaj ser z kwaśną śmietaną, posiekanym czosnkiem i posiekanymi orzechami.
Krok 6:
Rozłóż małe kubki częścią cukinii (bez marynaty), następnie warstwę sera i ponownie cukinii, mocno dociśnij i odwróć na talerz. Podawać z pomidorami.
Krok 7:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Ser z mleka krowiego - 260 kcal/100g
- Ser owczy ser 50% tłuszczu - 370 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g
- Cukinia - 16 kcal/100g