zrazy mielone z kapustą, serem, ziołami i jajkiem

pyszne zrazy mięsne z nadzieniem serowym. Podobała mi się niezwykłość, chociaż podczas pobierania próbki jest niezauważalna, tylko w przepisie widać nowy kierunek, moje nawet nic nie zrozumiały, zjadły dla słodkiej duszy))) Ponieważ postanowiłem wyrzucić chleb z jedzenia, a wszyscy kochają zrazy w rodzinie, więc zastąpiłem go kapustą, a zamiast mąki wziąłem lezon i nie pomyliłem się, mięso mielone okazało się bardzo soczyste i jednorodne, delikatne i przyjemne, a nadzienie z sera i jajka z czosnkiem i ziołami również ugotowałem po raz pierwszy, podobała mi się ciągliwość sera po obróbce cieplnej, a jajko gotowane i czosnek zmieszane z serem i okazało się rodzajem sosu, proponuję spróbować.
SzuraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 58 % 14 g
tłuszcze 29 % 7 g
węglowodany 13 % 3 g
120 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.

gotowanie mięsa mielonego:
przekręcamy wołowinę w maszynce do mięsa wraz z cebulą i kapustą, doprawiamy przyprawami, dodajemy jajko i dobrze ugniatamy
ugotuj jajka, posiekaj lub zetrzyj
zetrzyj ser
posiekaj koperek i czosnek
jajka, ser, zioła, czosnek mieszamy, dodajemy śmietanę
z mięsa mielonego formujemy ciasta, na środku kładziemy mięso mielone z sera, śmietany i jajek, przyklejamy szew i formujemy zrazy
robimy lezon z jajka, zanurzamy w nim zrazy i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni, następnie przykrywamy pokrywką i doprowadzamy do gotowości lub w piekarniku, jak ktokolwiek chce
podawaj z dowolnym dodatkiem lub sosem

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy