zrazy mielone z kapustą, serem, ziołami i jajkiem
skład / składniki
10
porcje:
gotowanie krok po kroku
gotowanie mięsa mielonego:
przekręcamy wołowinę w maszynce do mięsa wraz z cebulą i kapustą, doprawiamy przyprawami, dodajemy jajko i dobrze ugniatamy
ugotuj jajka, posiekaj lub zetrzyj
zetrzyj ser
posiekaj koperek i czosnek
jajka, ser, zioła, czosnek mieszamy, dodajemy śmietanę
z mięsa mielonego formujemy ciasta, na środku kładziemy mięso mielone z sera, śmietany i jajek, przyklejamy szew i formujemy zrazy
robimy lezon z jajka, zanurzamy w nim zrazy i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni, następnie przykrywamy pokrywką i doprowadzamy do gotowości lub w piekarniku, jak ktokolwiek chce
podawaj z dowolnym dodatkiem lub sosem
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Szynka wołowa - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g