naleśniki żytnie z mlekiem i fruktozą

naleśniki o oryginalnym smaku świetnie komponują się ze śmietaną i dżemem!
IrenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 6 g
tłuszcze 10 % 4 g
węglowodany 76 % 32 g
193 kcal
IG: 6 / 22 / 72

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.

ubij jajka, wlej mleko, dodaj fruktozę, proszek do pieczenia z mąką. Mieszać.

smażyć naleśniki z mąki żytniej na patelni bez oleju(weź patelnię nieprzywierającą).

ciasto okaże się gęste. Na patelni będzie musiał być rozmazany cienką warstwą.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Mąka żytnia - 305   kcal/100g
  • Fruktoza - 400   kcal/100g

Podobne przepisy