zwiewny deser z truskawkami i płatkami owsianymi
skład / składniki
3
porcje:
gotowanie krok po kroku
umyj truskawki, osusz na ręczniku papierowym i pokrój na małe kawałki.
białka ubić z cukrem i sokiem z cytryny na twarde szczyty.
usmaż płatki owsiane na suchej patelni.
wlej trochę płatków do formy.
ułóż warstwę ubitych białek na wierzchu.
połóż warstwę truskawek na białkach.
połóż białka na truskawkach, a następnie truskawki ponownie.
Zakończ deser warstwą ubitych białek.
posyp odrobiną płatków na wierzchu.
udekoruj deser truskawkowy listkiem mięty.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Płatki owsiane - 305 kcal/100g
- Herkules surowy - 390 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g