zwiewny deser z truskawkami i płatkami owsianymi

lekki, przewiewny deser jest wyrafinowany i łatwy do wykonania! Smacznie. Łatwo.
♚LarisynshikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 3 g
tłuszcze 4 % 1 g
węglowodany 86 % 24 g
108 kcal
IG: 17 / 21 / 63

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.

umyj truskawki, osusz na ręczniku papierowym i pokrój na małe kawałki.
białka ubić z cukrem i sokiem z cytryny na twarde szczyty.
usmaż płatki owsiane na suchej patelni.
wlej trochę płatków do formy.
ułóż warstwę ubitych białek na wierzchu.
połóż warstwę truskawek na białkach.
połóż białka na truskawkach, a następnie truskawki ponownie.
Zakończ deser warstwą ubitych białek.
posyp odrobiną płatków na wierzchu.
udekoruj deser truskawkowy listkiem mięty.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Płatki owsiane - 305   kcal/100g
  • Herkules surowy - 390   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy