choinki z pasztetu wątrobowego przekąska

takie choinki z pasztetu uderzą Twoich gości w serce! Serwowanie, smak. Delikatny pasztet z wątroby o oryginalnym smaku i podawaniu to noworoczne kanapki w jodełkę.
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 9 g
tłuszcze 36 % 13 g
węglowodany 39 % 14 g
221 kcal
IG: 67 / 33 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.

obierz cebulę i grubo posiekaj. Następnie usmaż razem z gałązką tymianku w niewielkiej ilości roślin. olej.

opłucz wątróbki, osusz, połóż na patelni z cebulą i lekko usmaż. Sól, pieprz do smaku. Połóż poparzone suszone śliwki (na wszelki wypadek lepiej przeciąć suszone śliwki na pół, ponieważ kości nadal mogą się natknąć). Przytrzymaj przez około minutę na dużym ogniu.

po włożeniu czerwonego wina należy doprowadzić do wrzenia, przykryć pokrywką i zmniejszyć ogień do minimum.

dusić naczynie, aż ciasteczka będą gotowe. Zdejmij z ognia i ostudź do pokoju.temp.

gotowe wątróbki, cebulę, suszone śliwki posiekać w blenderze. Wcześniej Usuń tymianek.

Połącz wątrobę z masłem.

wyciśnij szklanki z wczorajszego chleba i osusz je na suchej patelni.

nałóż pasztet na chleb od kucharza.worek. Zrób takie choinki. Następnie udekoruj wszystko cebulą i pistacjami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Wina alkoholowe - 212   kcal/100g
  • Wina półwytrawne - 78   kcal/100g
  • Wina wytrawne - 64   kcal/100g
  • Wino czerwone - 88   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Surowy orzech Kalifornijski - 629   kcal/100g
  • Pistacje - 638   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Wątróbka drobiowa - 140   kcal/100g
  • Biały chleb - 266   kcal/100g

Podobne przepisy