szkockie placki mleczne
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
na początek przygotuj olej pomarańczowy. W pojemniku ubij wszystkie składniki, aż mieszanina będzie jednorodna i bardzo przewiewna.
następnie zagnieść ciasto, zrobić to bardzo elegancko i pięknie. Przesiej mąkę, sól i proszek do pieczenia do miski, wymieszaj z proszkiem i zrób wgłębienie na środku. Bierzemy kolejną miskę, tam mieszamy jajko z mlekiem i wlewamy do wnęki. Po wymieszaniu wszystkiego otrzymujemy ciasto.
teraz podgrzej patelnię, uprzednio nasmarowując ją tłuszczem. Łyżką deserową wlej ciasto na powierzchnię i smaż przez około 3 minuty (jeśli spód jest zrumieniony, możesz go odwrócić). Po drugiej stronie smażyć przez nieco ponad minutę.
podawaj placki szkockie na ciepło z pomarańczowym masłem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Skórka pomarańczowa - 97 kcal/100g
- Sok pomarańczowy - 36 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g