skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Jak dusić ziemniaki z marchewką? Najpierw przygotuj wszystkie składniki niezbędne do Dania. Dokładnie opłucz ziemniaki i marchewkę pod bieżącą wodą, pocierając skórkę twardą gąbką lub specjalną szczotką do warzyw korzeniowych. Świeże warzywa będą używane tylko do serwowania. Możesz użyć absolutnie dowolnego: pietruszki, kopru, kolendry lub zielonej cebuli.
Krok 2:

Obierz marchewki obieraczką do warzyw i zetrzyj na grubej tarce. Drobno posiekaj cebulę. Cebulę można również pokroić w cienkie półpierścienie.
Krok 3:

Na nieprzywierającej patelni z dodatkiem oleju słonecznikowego podsmaż cebulę i marchewkę na złoty kolor. Mieszaj pieczeń od czasu do czasu, aby się nie przypaliła.
Krok 4:

Obierz ziemniaki i pokrój na ćwiartki o grubości około pół centymetra. Nie ma sensu robić cieńszych plasterków, ponieważ ziemniaki po obróbce cieplnej mogą zamienić się w rodzaj tłuczonych ziemniaków.
Krok 5:

Po 5-7 minutach dodaj ziemniaki na patelnię i zalej przefiltrowaną wodą.
Krok 6:

Sól i pieprz potrawę do smaku. Mieszaj i gotuj pod zamkniętą pokrywką przez pół godziny lub do miękkości. Sprawdź gotowość na pęknięcie kawałka szpatułką do gotowania.
Krok 7:

Ziemniaki powinny stać się miękkie w środku, a krawędzie plasterków powinny być gładkie. Podawaj danie na gorąco, udekorowane drobno posiekanymi ziołami.
uwielbiam takie przystawki ze względu na ich łatwość przygotowania i doskonały smak. W końcu nie są zbyt gorsze od swoich smażonych odpowiedników! Tak, oczywiście nie ma tu chrupiącej skórki, ale jest też wiele innych zalet. Na przykład krótszy aktywny czas gotowania i większy procent udanych potraw. Więc jeśli dopiero zaczynasz swoją znajomość przepisów na gotowanie ziemniaków, koniecznie sprawdź ten!
smacznego!
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Puree ziemniaczane - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g




