duszone ziemniaki z marchewką i cebulą na patelni

idealny dodatek, przygotowanie łatwiejsze niż zwykle! Ten przepis na duszone ziemniaki z marchewką i cebulą na patelni jest odpowiedni dla tych, którzy wolą ten rodzaj potraw. Ziemniaki nie będą miały gorszego smaku niż smażone na oleju. Cóż, proces gotowania będzie wymagał mniej kłopotów i aktywnego czasu gotowania!
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 2 g
tłuszcze 11 % 2 g
węglowodany 78 % 14 g
72 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak dusić ziemniaki z marchewką? Najpierw przygotuj wszystkie składniki niezbędne do Dania. Dokładnie opłucz ziemniaki i marchewkę pod bieżącą wodą, pocierając skórkę twardą gąbką lub specjalną szczotką do warzyw korzeniowych. Świeże warzywa będą używane tylko do serwowania. Możesz użyć absolutnie dowolnego: pietruszki, kopru, kolendry lub zielonej cebuli.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz marchewki obieraczką do warzyw i zetrzyj na grubej tarce. Drobno posiekaj cebulę. Cebulę można również pokroić w cienkie półpierścienie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na nieprzywierającej patelni z dodatkiem oleju słonecznikowego podsmaż cebulę i marchewkę na złoty kolor. Mieszaj pieczeń od czasu do czasu, aby się nie przypaliła.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz ziemniaki i pokrój na ćwiartki o grubości około pół centymetra. Nie ma sensu robić cieńszych plasterków, ponieważ ziemniaki po obróbce cieplnej mogą zamienić się w rodzaj tłuczonych ziemniaków.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po 5-7 minutach dodaj ziemniaki na patelnię i zalej przefiltrowaną wodą.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Sól i pieprz potrawę do smaku. Mieszaj i gotuj pod zamkniętą pokrywką przez pół godziny lub do miękkości. Sprawdź gotowość na pęknięcie kawałka szpatułką do gotowania.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ziemniaki powinny stać się miękkie w środku, a krawędzie plasterków powinny być gładkie. Podawaj danie na gorąco, udekorowane drobno posiekanymi ziołami.

uwielbiam takie przystawki ze względu na ich łatwość przygotowania i doskonały smak. W końcu nie są zbyt gorsze od swoich smażonych odpowiedników! Tak, oczywiście nie ma tu chrupiącej skórki, ale jest też wiele innych zalet. Na przykład krótszy aktywny czas gotowania i większy procent udanych potraw. Więc jeśli dopiero zaczynasz swoją znajomość przepisów na gotowanie ziemniaków, koniecznie sprawdź ten!

smacznego!

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Puree ziemniaczane - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy