warzywa w kotle duszone na kuchence

Najbardziej odpowiednie danie dla tych, którzy liczą kalorie! To danie jest tak proste i łatwe, że poradzi sobie z nim nawet nastolatek. Cały proces gotowania polega na kolejno dodawaniu pokrojonych warzyw do kotła i posypywaniu każdej warstwy przyprawami. Wszystko inne będzie gotowe bez Twojego udziału.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 23 % 3 g
węglowodany 69 % 9 g
70 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do Dania. Dokładnie umyj i osusz wszystkie warzywa.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój ziemniaki w dużą kostkę. Jeśli ziemniaki są młode, o cienkiej skórce, nie można ich nawet obrać, wystarczy dokładnie przetrzeć szczotką, aby zmyć z niej cały brud.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój marchewki w dużą kostkę. Jeśli marchewka jest młoda, o małej średnicy, możesz ją pokroić w średnie koła.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój bakłażana w dużą kostkę. Jeśli chcesz, możesz go obrać, ale w tym przypadku bakłażan najprawdopodobniej całkowicie się zagotuje.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Cukinię pokroić w dużą kostkę. Nie możesz obrać młodej cukinii.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój pomidory na duże kliny. Do tego dania potrzebne są mocne, soczyste i dojrzałe pomidory.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Obierz główkę czosnku i podziel na osobne ząbki. Pokrój duże goździki wzdłuż na pół.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Papryka obierz nasiona i szypułkę. Pokrój miąższ na duże kwadraty.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Umyj, osusz i drobno posiekaj warzywa. Oprócz pietruszki możesz wziąć koperek i świeży szpinak. Im więcej zieleni, tym lepiej.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W kotle na średnim ogniu rozgrzej olej roślinny. Do takiej ilości warzyw potrzebujesz kotła o pojemności 4,5 litra. Ułóż ziemniaki i połowę czosnku. Posyp suszoną papryką, solą i pieprzem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Na ziemniakach ułóż marchewki i część pomidorów. Posyp wszystko przyprawami.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ułóż cukinię na marchewce i posyp przyprawami.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ułóż kostki bakłażana na wierzchu, pozostałe ząbki czosnku i posyp przyprawami.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Na bakłażanie ułóż pozostałe pomidory i paprykę.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Posyp wszystko przyprawami i posiekanymi ziołami.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Przykryj kocioł pokrywką, zmniejsz ogień do małego (u mnie jest to tryb 3 z 9) i gotuj warzywa przez około półtorej godziny. Nie musisz mieszać warzyw. Nie trzeba też dodawać wody, ponieważ w kotle warzywa są duszone we własnym soku.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Ułóż gotowe duszone warzywa na talerzach i podawaj. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal / 100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal / 100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g

Podobne przepisy