skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do Dania. Dokładnie umyj i osusz wszystkie warzywa.
Krok 2:
Pokrój ziemniaki w dużą kostkę. Jeśli ziemniaki są młode, o cienkiej skórce, nie można ich nawet obrać, wystarczy dokładnie przetrzeć szczotką, aby zmyć z niej cały brud.
Krok 3:
Pokrój marchewki w dużą kostkę. Jeśli marchewka jest młoda, o małej średnicy, możesz ją pokroić w średnie koła.
Krok 4:
Pokrój bakłażana w dużą kostkę. Jeśli chcesz, możesz go obrać, ale w tym przypadku bakłażan najprawdopodobniej całkowicie się zagotuje.
Krok 5:
Cukinię pokroić w dużą kostkę. Nie możesz obrać młodej cukinii.
Krok 6:
Pokrój pomidory na duże kliny. Do tego dania potrzebne są mocne, soczyste i dojrzałe pomidory.
Krok 7:
Obierz główkę czosnku i podziel na osobne ząbki. Pokrój duże goździki wzdłuż na pół.
Krok 8:
Papryka obierz nasiona i szypułkę. Pokrój miąższ na duże kwadraty.
Krok 9:
Umyj, osusz i drobno posiekaj warzywa. Oprócz pietruszki możesz wziąć koperek i świeży szpinak. Im więcej zieleni, tym lepiej.
Krok 10:
W kotle na średnim ogniu rozgrzej olej roślinny. Do takiej ilości warzyw potrzebujesz kotła o pojemności 4,5 litra. Ułóż ziemniaki i połowę czosnku. Posyp suszoną papryką, solą i pieprzem.
Krok 11:
Na ziemniakach ułóż marchewki i część pomidorów. Posyp wszystko przyprawami.
Krok 12:
Ułóż cukinię na marchewce i posyp przyprawami.
Krok 13:
Ułóż kostki bakłażana na wierzchu, pozostałe ząbki czosnku i posyp przyprawami.
Krok 14:
Na bakłażanie ułóż pozostałe pomidory i paprykę.
Krok 15:
Posyp wszystko przyprawami i posiekanymi ziołami.
Krok 16:
Przykryj kocioł pokrywką, zmniejsz ogień do małego (u mnie jest to tryb 3 z 9) i gotuj warzywa przez około półtorej godziny. Nie musisz mieszać warzyw. Nie trzeba też dodawać wody, ponieważ w kotle warzywa są duszone we własnym soku.
Krok 17:
Ułóż gotowe duszone warzywa na talerzach i podawaj. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal / 100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal / 100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g