kurczak duszony z winogronami i curry

śmietana i winogrona dodają pikanterii delikatnemu mięsu z kurczaka!
NashaDashaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 34 % 11 g
tłuszcze 50 % 16 g
węglowodany 16 % 5 g
211 kcal
IG: 80 / 20 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.

na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju roślinnego na średnim ogniu. Dopraw kurczaka solą i pieprzem i smaż z obu stron na złoty kolor. Wyjmij i odłóż na bok. Na patelnię dodaj pozostały olej. Podsmaż cebulę, czosnek i curry. Wlej koniak i dobrze wymieszaj, aby się nie przypalił. Włóż mięso z kurczaka z powrotem na patelnię i dodaj śmietanę. Przykryj i zagotuj. Dodaj winogrona, makaron, ponownie zagotuj, przykryj i gotuj przez 20 minut. Dodaj musztardę i koperek. Możesz podać curry z kurczaka na stole.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Winogrona - 65   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Musztarda jadalnia - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Curry - 352   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Makaron - 135   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Udko z kurczaka - 185   kcal/100g

Podobne przepisy