skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto mandarynkowe? Na początek przygotuj same mandarynki. Mandarynki wybierz słodkie, soczyste i pachnące. Najlepiej niezbyt duże. Bardzo ważne jest, aby skóra ściśle przylegała do miazgi.
Krok 2:
Mandarynki dokładnie opłucz i osusz. Pokrój jedną mandarynkę na pół i wyciśnij sok.
Krok 3:
Pokrój resztę mandarynek bezpośrednio w skórkę w niezbyt cienkie plasterki.
Krok 4:
Na patelni na średnim ogniu roztop masło.
Krok 5:
Dodaj cukier.
Krok 6:
Ułóż plastry mandarynki, wlej sok mandarynkowy i gotuj wszystko razem, mieszając, około 5 minut. Możesz całkowicie pominąć proces duszenia mandarynek i włożyć świeże krążki owoców do formy. Ale po duszeniu mandarynki są bardziej miękkie i smaczniejsze.
Krok 7:
Przenieś kręgi mandarynek do wyłożonego pergaminem i wysmarowanego masłem naczynia do pieczenia. Średnica mojej formy wynosi 18 cm, ale możesz również wziąć formę 20-22 cm, ale pamiętaj: im cieńsza warstwa ciasta, tym bardziej prawdopodobne jest, że szybko się zrumieni na wierzchu i pozostanie niepieczona w środku, szczególnie w miejscach kontaktu z mandarynkami. Sok pozostały na patelni można wykorzystać jako sos do naleśników, naleśników. Lub Dodaj do ciasta.
Krok 8:
Teraz przygotuj aromatyczne ciasto. Masło powinno mieć temperaturę pokojową, więc wcześniej wyjmij je z lodówki. Weź śmietanę o zawartości tłuszczu 20-25%.
Krok 9:
W misce połącz miękkie masło i cukier. Ubij mikserem elektrycznym z dużą prędkością, aż cukier się rozpuści. Na tym etapie, jeśli chcesz, możesz dodać schłodzoną aromatyczną mieszankę mandarynki pozostałą po duszeniu mandarynek.
Krok 10:
Wprowadź jajka pojedynczo, ubijając masę po każdym.
Krok 11:
Dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, mielony cynamon i wymieszaj mikserem z małą prędkością. Dodając sok mandarynkowy z patelni, zwiększ ilość mąki o 1 do 2 łyżek.
Krok 12:
Dodaj śmietanę i ponownie wymieszaj.
Krok 13:
Otrzymasz lepkie, pachnące i delikatne ciasto. Warto zauważyć, że jest to ciasto muffinowe z przyzwoitą ilością masła, więc gotowe ciasto będzie lekko wilgotne, o delikatnej aksamitnej strukturze.
Krok 14:
Rozłóż ciasto równomiernie na mandarynkach i spłaszcz szpatułką. Piec ciasto w piekarniku rozgrzanym do około 180°C przez około 45 minut na złoty kolor. Aby sok mandarynkowy nie kapał na dno piekarnika, umieść kawałek folii lub pergaminu pod formą. W zależności od średnicy formy warstwa ciasta będzie grubsza lub cieńsza. Plus zmieni się czas pieczenia: im cieńsza warstwa ciasta, tym szybciej się upiecze. Dlatego nie wrzucaj ciasta do piekarnika bez nadzoru
Krok 15:
Ciasto można trzymać w chłodzącym piekarniku przez kolejne 10 minut. Lekko ostudź gotowe ciasto i odwróć na półmisek, aby mandarynki znalazły się na wierzchu.
Krok 16:
Przed podaniem możesz udekorować ciasto według własnego uznania. Dodatkowo ozdobiłam świeżymi talerzami mandarynki, ziarnami granatu, listkami mięty i odrobiną cukru pudru.
Krok 17:
Tak wygląda ciasto w przekroju. Ciasto obok owoców może być nieco bardziej wilgotne i konieczne, ponieważ owoce podczas pieczenia wydzielają sok. Podczas krojenia ciasta z mandarynek wydziela się sok, który również lekko nasącza ciasto. Dzięki temu Twoje ciasto będzie bardzo delikatne w smaku i konsystencji. Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
jeśli nie chcesz dodawać proszku do pieczenia do ciasta, możesz go zastąpić sodą. Proporcje będą następujące: 1 łyżeczka proszku do pieczenia = ½ łyżeczki sody + ¼ łyżeczki octu stołowego. Jeśli przepis wskazuje mniej / więcej proszku do pieczenia niż 1 łyżeczka-proporcje sody i octu będą również mniejsze / większe niż wskazane, należy zachować ostrożność.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Granat - 52 kcal/100g
- Mandarynki - 33 kcal/100g
- Mandarynki w puszkach - 40 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g