skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kawior z cukinii z koncentratem pomidorowym? Przygotuj cukinię, marchewkę, cebulę, olej roślinny, sól, cukier, mielony czarny pieprz, ocet 9% i koncentrat pomidorowy. Oczywiście może Ci się wydawać, że wystarczy mniejsza ilość octu. I to prawda, możesz dodać mniej octu. Ale nie jestem pewien, czy w tym przypadku kawior będzie przechowywany przez długi czas.
Krok 2:
Opłucz cukinię, odetnij skórę, a jeśli cukinia jest dojrzała, usuń również grube nasiona. Pokrój miąższ cukinii w drobną kostkę. Marchewki opłucz, obierz i zetrzyj na grubej tarce. Cebulę należy również obrać i drobno posiekać. Wlej olej roślinny do dużego rondla, włóż posiekaną cukinię, marchewkę, cebulę.
Krok 3:
Gotuj warzywa na umiarkowanym ogniu przez godzinę. Cukinia wydziela wystarczającą ilość soku, jeśli jest za dużo, nadmiar należy odparować. Aby to zrobić, w razie potrzeby wydłuż czas duszenia warzyw. Im mniej płynu pozostanie, tym grubszy będzie nasz kawior z cukinii.
Krok 4:
Następnie zmiel miękkie warzywa na delikatne puree za pomocą blendera zanurzeniowego. Dodaj sól, cukier, sól, zmielony czarny pieprz i koncentrat pomidorowy. Wymieszać.
Krok 5:
Delikatnie zagotuj kawior z cukinii z koncentratem pomidorowym, często mieszaj zawartość garnka, ponieważ kawior będzie "strzelał". Dodaj ocet, trzymaj go jeszcze trochę w ogniu i włóż do wysterylizowanych słoików.
Krok 6:
Zwinięcie cukinii słynie z & quot; wybuchowości", dlatego wskazane jest poddanie puszek kawioru dodatkowej sterylizacji. Jak sterylizować słoiki z półfabrykatem? Połóż ręcznik na dnie patelni, umieść słoiki z półfabrykatem, połóż na nich sterylne pokrywki i wlej wodę na wieszaki. Gotować na umiarkowanym ogniu 0,5 l puszki przez 10-15 minut.
Krok 7:
Następnie zamknij słoiki sterylnymi pokrywkami, odwróć je i trzymaj pod ciepłym kocem lub kocem, aż całkowicie ostygną. Smacznego!
aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.
jeśli do przygotowania kawioru z cukinii używa się bardzo młodych owoców, wówczas delikatną młodą skórkę można pozostawić i nie ciąć.
warzywa (cukinia, marchew, cebula) nie mogą być krojone, ale skręcane w maszynce do mięsa i duszone w tej formie.
przed zrolowaniem kawioru posmakuj go i dostosuj w razie potrzeby.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g