kawior z cukinii z koncentratem pomidorowym i cebulą na zimę

pyszne, delikatne, niskokaloryczne przygotowanie dla całej rodziny. Kawior z cukinii z koncentratem pomidorowym na zimę jest darem niebios dla troskliwych gospodyń domowych, które nie przegapią okazji w sezonie warzywnym, aby zaopatrzyć się w domowe dystrybutory. W razie potrzeby uzupełnij smak pod koniec gotowania czerwoną ostrą papryką lub zmiażdżonym czosnkiem.
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 33 % 5 g
węglowodany 60 % 9 g
74 kcal
IG: 78 / 0 / 22

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kawior z cukinii z koncentratem pomidorowym? Przygotuj cukinię, marchewkę, cebulę, olej roślinny, sól, cukier, mielony czarny pieprz, ocet 9% i koncentrat pomidorowy. Oczywiście może Ci się wydawać, że wystarczy mniejsza ilość octu. I to prawda, możesz dodać mniej octu. Ale nie jestem pewien, czy w tym przypadku kawior będzie przechowywany przez długi czas.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz cukinię, odetnij skórę, a jeśli cukinia jest dojrzała, usuń również grube nasiona. Pokrój miąższ cukinii w drobną kostkę. Marchewki opłucz, obierz i zetrzyj na grubej tarce. Cebulę należy również obrać i drobno posiekać. Wlej olej roślinny do dużego rondla, włóż posiekaną cukinię, marchewkę, cebulę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gotuj warzywa na umiarkowanym ogniu przez godzinę. Cukinia wydziela wystarczającą ilość soku, jeśli jest za dużo, nadmiar należy odparować. Aby to zrobić, w razie potrzeby wydłuż czas duszenia warzyw. Im mniej płynu pozostanie, tym grubszy będzie nasz kawior z cukinii.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie zmiel miękkie warzywa na delikatne puree za pomocą blendera zanurzeniowego. Dodaj sól, cukier, sól, zmielony czarny pieprz i koncentrat pomidorowy. Wymieszać.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Delikatnie zagotuj kawior z cukinii z koncentratem pomidorowym, często mieszaj zawartość garnka, ponieważ kawior będzie "strzelał". Dodaj ocet, trzymaj go jeszcze trochę w ogniu i włóż do wysterylizowanych słoików.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zwinięcie cukinii słynie z & quot; wybuchowości", dlatego wskazane jest poddanie puszek kawioru dodatkowej sterylizacji. Jak sterylizować słoiki z półfabrykatem? Połóż ręcznik na dnie patelni, umieść słoiki z półfabrykatem, połóż na nich sterylne pokrywki i wlej wodę na wieszaki. Gotować na umiarkowanym ogniu 0,5 l puszki przez 10-15 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie zamknij słoiki sterylnymi pokrywkami, odwróć je i trzymaj pod ciepłym kocem lub kocem, aż całkowicie ostygną. Smacznego!

aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.

jeśli do przygotowania kawioru z cukinii używa się bardzo młodych owoców, wówczas delikatną młodą skórkę można pozostawić i nie ciąć.
warzywa (cukinia, marchew, cebula) nie mogą być krojone, ale skręcane w maszynce do mięsa i duszone w tej formie.

przed zrolowaniem kawioru posmakuj go i dostosuj w razie potrzeby.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy