kapusta świeża w powolnej kuchence

pyszne, jasne, zdrowe! Wspaniały dodatek do ryb lub mięsa! Kapusta duszona w powolnej kuchence z powodzeniem łączy się z warzywami, makaronem, ryżem, kaszą gryczaną i wieloma innymi. Jest dobry i smaczny sam w sobie i jako niezależne danie. Taka kapusta może być używana jako nadzienie do ciast lub pierogów.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 38 % 5 g
węglowodany 54 % 7 g
83 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak dusić świeżą kapustę w powolnej kuchence? Przygotuj produkty potrzebne do przepisu. Zamiast koncentratu pomidorowego możesz wziąć pomidory we własnym soku, keczupie lub użyć tylko świeżych pomidorów.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę, marchewkę i szczypiorek. Paprykę przekrój na pół, usuń rdzeń i nasiona. Opłucz warzywa w czystej zimnej wodzie i osusz papierowymi serwetkami.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój cebulę, marchewkę i paprykę losowo niezbyt grubo. Przełóż czosnek przez prasę lub posiekaj ręcznie ostrym nożem. Alternatywnie marchewkę można zetrzeć na tarce z dużymi zębami.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włącz powolną kuchenkę, ustaw tryb "pieczenia" lub "smażenia". Wlej niewielką ilość oleju roślinnego do suchej miski. Gdy olej się rozgrzeje, wyślij pokrojone warzywa do wolnowaru. Smażyć, od czasu do czasu mieszając, przez około 10 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W tym czasie usuń zewnętrzne zepsute liście z kapusty. Opłucz Kachan i pomidora w wodzie. Pokrój kapustę w cienkie paski lub małe kostki, jak zwykle. Pokrój pomidory na kawałki średniej wielkości. Wcześniej, w razie potrzeby, usuń skórkę z pomidorów.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyślij kapustę i pomidory do miski smażonej. Mieszaj i smaż wszystko razem przez około pięć minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj do kapusty koncentrat pomidorowy, sól do smaku, szczyptę zmielonego czarnego pieprzu i dowolne przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj, zamknij pokrywkę multicookera, ustaw tryb "duszenie" i pozostaw do całkowitego ugotowania.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po 10 minutach od rozpoczęcia duszenia otwórz pokrywkę wolnowaru i sprawdź, czy warzywa się nie palą. Zwykle sok z pomidorów i kapusty wystarcza, aby danie dusiło się równomiernie i nie przypaliło. Jeśli jest mało płynu, wlej niewielką ilość wrzącej wody i kontynuuj gotowanie pod pokrywką.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posyp gotową kapustę świeżymi ziołami i podawaj. Pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno.

w przepisie wykorzystano podstawowe produkty, które można znaleźć w każdej lodówce. Możesz urozmaicić danie, dodając bakłażany, cukinię, pieczarki i tak dalej do listy składników..

smacznego!

jak łatwo zdjąć skórkę z pomidorów? Umyj je, wykonaj nacięcia na krzyż ostrym nożem. Zanurz we wrzącej wodzie na 1-2 minuty. Wyjmij, lekko ostudź i zdejmij skórkę. 

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy