lobio z zielonej fasoli

lobio z strąków fasoli-szybkie i proste, smaczne i aromatyczne. Zapoznajemy się z popularnym daniem kuchni gruzińskiej-lobio z strąków fasoli. Myślę, że po wypróbowaniu go nie pozostaniesz obojętny i na pewno wprowadzisz lobio do swojego menu. Fasolkę szparagową można zastąpić zwykłą, tylko suchą należy wcześniej namoczyć. W lobio umieszcza się dużą ilość przypraw i ziół, a jak wiele potraw kuchni kaukaskiej, orzechy włoskie - dlatego jest bardzo aromatyczne, apetyczne i zdrowe. Lobio podaje się jako gorące lub jako przekąskę. Możesz użyć lobio jako przystawki do mięsa.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis Tygodnia 28 maja-3 czerwca

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 2 g
tłuszcze 61 % 11 g
węglowodany 28 % 5 g
125 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować prawdziwe Gruzińskie lobio, weź zieloną fasolkę (świeżą lub mrożoną), pomidory, słodką i pikantną (w razie potrzeby) paprykę, cebulę, orzechy greckie, zioła: pietruszkę, kolendrę, bazylię, przyprawy - koniecznie chmiel-suneli, paprykę, zirę, kolendrę, mielony czarny pieprz i groszek, tymianek.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najważniejsze jest, aby najpierw przygotować wszystkie warzywa. Przygotowanie potrawy wcale nie jest trudne i nie trwa długo, więc najpierw umyj, obierz i pokrój wszystkie warzywa, aby uzyskać spójną zakładkę. Odetnij końcówki zielonej fasoli i pokrój ją w kostkę 1,5-2 cm, zagotuj wodę i wrzuć fasolę, nie solij. Gotuj do miękkości, 7-10 minut. To zależy, jaką masz fasolę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój paprykę i cebulę na kawałki średniej wielkości, drobno posiekaj warzywa. Zmiażdż czosnek grzbietem noża, obierz i drobno posiekaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zalej pomidora przez 2 minuty wrzącą wodą, przecinając skórkę na krzyż. Jest to ogólnie wygodne, zanurzając je w wodzie gotowanej obok fasoli-bezproblemowo i bezproblemowo. Obierz pomidora i pokrój w plasterki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na rozgrzanym oleju lekko podsmaż cebulę, aż będzie przezroczysta, dodaj pieprz. Gotuj przez 5 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj fasolę, przygotowany pomidor. Mieszaj, smaż przez 3 minuty. Dodaj zioła i czosnek. Posolić.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dopraw przyprawami, szkoda, że nie można przekazać smaku pochodzącego z mieszanki wszystkich przypraw! To po prostu niesamowite! Dusić wszystko razem przez 5-7 minut. Na koniec dopraw zmielonymi lub pokruszonymi orzechami włoskimi w moździerzu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podawaj lobio ze świeżymi ziołami, przynajmniej na gorąco, nawet schłodzone. W każdym razie jest bardzo smaczny. Może być stosowany jako dodatek do mięsa.

lobio z fasoli to niezwykle aromatyczne danie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal / 100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal / 100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Fasolka szparagowa - 24   kcal/100g

Podobne przepisy