skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować prawdziwe Gruzińskie lobio, weź zieloną fasolkę (świeżą lub mrożoną), pomidory, słodką i pikantną (w razie potrzeby) paprykę, cebulę, orzechy greckie, zioła: pietruszkę, kolendrę, bazylię, przyprawy - koniecznie chmiel-suneli, paprykę, zirę, kolendrę, mielony czarny pieprz i groszek, tymianek.
Krok 2:
Najważniejsze jest, aby najpierw przygotować wszystkie warzywa. Przygotowanie potrawy wcale nie jest trudne i nie trwa długo, więc najpierw umyj, obierz i pokrój wszystkie warzywa, aby uzyskać spójną zakładkę. Odetnij końcówki zielonej fasoli i pokrój ją w kostkę 1,5-2 cm, zagotuj wodę i wrzuć fasolę, nie solij. Gotuj do miękkości, 7-10 minut. To zależy, jaką masz fasolę.
Krok 3:
Pokrój paprykę i cebulę na kawałki średniej wielkości, drobno posiekaj warzywa. Zmiażdż czosnek grzbietem noża, obierz i drobno posiekaj.
Krok 4:
Zalej pomidora przez 2 minuty wrzącą wodą, przecinając skórkę na krzyż. Jest to ogólnie wygodne, zanurzając je w wodzie gotowanej obok fasoli-bezproblemowo i bezproblemowo. Obierz pomidora i pokrój w plasterki.
Krok 5:
Na rozgrzanym oleju lekko podsmaż cebulę, aż będzie przezroczysta, dodaj pieprz. Gotuj przez 5 minut.
Krok 6:
Dodaj fasolę, przygotowany pomidor. Mieszaj, smaż przez 3 minuty. Dodaj zioła i czosnek. Posolić.
Krok 7:
Dopraw przyprawami, szkoda, że nie można przekazać smaku pochodzącego z mieszanki wszystkich przypraw! To po prostu niesamowite! Dusić wszystko razem przez 5-7 minut. Na koniec dopraw zmielonymi lub pokruszonymi orzechami włoskimi w moździerzu.
Krok 8:
Podawaj lobio ze świeżymi ziołami, przynajmniej na gorąco, nawet schłodzone. W każdym razie jest bardzo smaczny. Może być stosowany jako dodatek do mięsa.
lobio z fasoli to niezwykle aromatyczne danie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal / 100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal / 100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Fasolka szparagowa - 24 kcal/100g