gulasz warzywny z indyka

zdrowy obiad dietetyczny dla całej rodziny! To prosty przepis na zdrowy obiad nie tylko dla dorosłych, ale także dla dzieci. W takim przypadku warzywa są duszone we własnym soku przy minimalnej ingerencji w proces gotowania.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 4 g
tłuszcze 7 % 1 g
węglowodany 64 % 9 g
64 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić gulasz warzywny z indyka? Przygotuj składniki. Filet z indyka weź pierś, bez kości. Najlepiej wcześniej nie zamrażać. Aby uzyskać zdrowszy obiad, weź świeże warzywa sezonowe, z młodymi ziemniakami i cukinią gulasz warzywny okazuje się znacznie smaczniejszy. Warzywa mogą mieć dowolny rozmiar, możesz również dodać inne według własnego uznania, na przykład seler, zielony groszek, bakłażan. Przygotuj głęboką patelnię z pokrywką.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na wybraną patelnię wlej olej roślinny i rozprowadź go równomiernie na dnie patelni. Umyj i obierz ziemniaki. Jeśli ziemniaki są młode, nie można ich obrać ze skóry, ale tylko bardzo dokładnie umyć szczotką. Pokrój ziemniaki wystarczająco grubo i umieść na patelni.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę i marchewkę. Pokrój cebulę, zetrzyj marchewki na grubej tarce (lub możesz też drobno posiekać). Opłucz paprykę, odetnij łodygę i usuń nasiona. Ponownie spłucz zimną wodą, osusz i nie grubo posiekaj. Dodaj posiekane warzywa na patelnię do ziemniaków.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj cukinię, odetnij skórę (nie musisz wycinać skóry z młodej cukinii) i pokrój w duże kostki. Dodaj pokrojoną cukinię na patelnię do wcześniej przygotowanych warzyw.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Filety z piersi indyka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokrój filety na małe kawałki i dodaj do patelni.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj pomidory, osusz, odetnij podstawę łodygi i pokrój w plasterki. Dodaj pokrojone pomidory na patelnię. Umieść patelnię na wolnym ogniu, zamknij pokrywkę i pozostaw do duszenia na godzinę. Wybierz mięsiste, soczyste pomidory. W razie potrzeby możesz dodać pomidory do gulaszu bez skóry, po usunięciu go, umieszczając pomidory we wrzącej wodzie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po godzinie zdejmij pokrywkę z patelni, dodaj sól, czarny pieprz do smaku. Możesz także dodać swoje ulubione przyprawy-chmiel-suneli, suszony czosnek, zioła prowansalskie, bazylię itp. Delikatnie wymieszaj gulasz warzywny, wyłącz ogrzewanie i pozostaw na 10-15 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotowy gulasz warzywny z indyka podawaj na ciepło lub na ciepło. To niezależne zdrowe danie. Podczas serwowania posyp gulasz świeżą posiekaną natką pietruszki, koperkiem, kolendrą.

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

która cukinia będzie najlepsza? Wybierz młode owoce o delikatnej skórce. Umyj je i obierz. Nie trzeba ciąć bardzo cienkiej skóry. Jeśli używasz bardziej dojrzałej cukinii, odetnij grubą skórkę i wytnij środek z nasionami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Filet z indyka - 84   kcal/100g

Podobne przepisy