pilaw wołowy w kotle na ognisku

co może być smaczniejszego niż drugi ugotowany na ognisku? Pilaw wołowy w kotle na ognisku to niezwykle smaczne danie kuchni orientalnej o zapachu mgły. Przygotuj niesamowite jedzenie na pikniku, zachwyć rodzinę i przyjaciół!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 11 g
tłuszcze 21 % 8 g
węglowodany 50 % 19 g
192 kcal
IG: 16 / 84 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować pilaw wołowy na ognisku? Jakie jest lepsze użycie mięsa? Najsmaczniejszy pilaw pochodzi z jagnięciny, cielęciny lub wołowiny. W przepisie wykorzystano miąższ młodej wołowiny (antrykot).

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz marchewki i cebulę i umyj w czystej wodzie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podziel jedną główkę czosnku na ząbki i obierz. Uwolnij pozostałe dwie głowy z górnej skórki i dokładnie umyj w wodzie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozpal ogień, rozgrzej kocioł.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W tym czasie opłucz mięso w wodzie, osusz serwetkami i pokrój na średniej wielkości kawałki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej bezwonny olej roślinny do kotła, poczekaj, aż dobrze się rozgrzeje. Posmaruj krawędzie kotła gorącym olejem łyżką cedzakową(uważaj, aby się nie poparzyć!).

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyślij jedną cebulę do oleju do smażenia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gdy cebula zmieni kolor na złoty, usuń ją z kotła łyżką cedzakową.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyślij mięso do kotła i smaż, aż pojawi się złoty odcień. Okresowo mieszaj kawałki, aby się nie przypaliły. Utrzymuj ogień przez cały czas na maksimum.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej trochę wody do kotła, aby zgasić mięso.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Poczekaj, aż się zagotuje i usuń powstałą pianę dużą łyżką. Lekko posolić mięso, przykryć kocioł pokrywką i gotować na średnim ogniu, aż wołowina będzie prawie gotowa. Czas zależy od tego, ile było młodych zwierząt i jakiej części używasz.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przygotuj resztę na pilaw. Pokrój pozostałą cebulę średniej wielkości. Pokrój marchewki w kostkę i pokrój obrane duże ząbki czosnku na 2-4 części.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Tym razem moje mięso było gotowe od 40 minut, ale czasami zajmuje trochę więcej czasu(półtorej godziny). Jeśli mięso jest już gotowe, a w kotle pozostało dużo płynu, zdejmij pokrywkę, Wrzuć drewno opałowe pod kocioł i odparuj nadmiar płynu.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wyślij pokrojone warzywa do kotła z mięsem.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Dodaj zirę. Do smaku na tym etapie możesz dodać suszone jagody berberysu lub przyprawę do pilawu.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Wszystko dobrze wymieszaj i gotuj przez około 10-15 minut (prawie do ugotowania marchewki).

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Spłucz ryż kilka razy, aż woda będzie czysta.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Wyślij kaszę do kotła, rozprowadź równą warstwą. Posyp odrobiną soli.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Wbij dwie główki czosnku w środek, napełnij przyszły pilaw wodą, aby płyn pokrył ryż dwoma palcami.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Przykryj i gotuj na średnim ogniu przez 10-15 minut (w zależności od rodzaju ryżu).

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Gotowy pilaw delikatnie wymieszaj.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Podawaj!

który lepiej wybrać ryż, aby przygotować idealny pilaw? Do tego dania zaleca się stosowanie kruchych długoziarnistych odmian ryżu, takich jak" basmati "lub"jaśmin". 
w przepisie użyłam okrągłego ryżu, ale są to osobiste preferencje smakowe. Jeśli gotujesz pilaw po raz pierwszy, polecam wziąć ryż długoziarnisty, aby w końcu nie dostać owsianki zamiast pilawu.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy