skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować pilaw wołowy na ognisku? Jakie jest lepsze użycie mięsa? Najsmaczniejszy pilaw pochodzi z jagnięciny, cielęciny lub wołowiny. W przepisie wykorzystano miąższ młodej wołowiny (antrykot).
Krok 2:
Obierz marchewki i cebulę i umyj w czystej wodzie.
Krok 3:
Podziel jedną główkę czosnku na ząbki i obierz. Uwolnij pozostałe dwie głowy z górnej skórki i dokładnie umyj w wodzie.
Krok 4:
Rozpal ogień, rozgrzej kocioł.
Krok 5:
W tym czasie opłucz mięso w wodzie, osusz serwetkami i pokrój na średniej wielkości kawałki.
Krok 6:
Wlej bezwonny olej roślinny do kotła, poczekaj, aż dobrze się rozgrzeje. Posmaruj krawędzie kotła gorącym olejem łyżką cedzakową(uważaj, aby się nie poparzyć!).
Krok 7:
Wyślij jedną cebulę do oleju do smażenia.
Krok 8:
Gdy cebula zmieni kolor na złoty, usuń ją z kotła łyżką cedzakową.
Krok 9:
Wyślij mięso do kotła i smaż, aż pojawi się złoty odcień. Okresowo mieszaj kawałki, aby się nie przypaliły. Utrzymuj ogień przez cały czas na maksimum.
Krok 10:
Wlej trochę wody do kotła, aby zgasić mięso.
Krok 11:
Poczekaj, aż się zagotuje i usuń powstałą pianę dużą łyżką. Lekko posolić mięso, przykryć kocioł pokrywką i gotować na średnim ogniu, aż wołowina będzie prawie gotowa. Czas zależy od tego, ile było młodych zwierząt i jakiej części używasz.
Krok 12:
Przygotuj resztę na pilaw. Pokrój pozostałą cebulę średniej wielkości. Pokrój marchewki w kostkę i pokrój obrane duże ząbki czosnku na 2-4 części.
Krok 13:
Tym razem moje mięso było gotowe od 40 minut, ale czasami zajmuje trochę więcej czasu(półtorej godziny). Jeśli mięso jest już gotowe, a w kotle pozostało dużo płynu, zdejmij pokrywkę, Wrzuć drewno opałowe pod kocioł i odparuj nadmiar płynu.
Krok 14:
Wyślij pokrojone warzywa do kotła z mięsem.
Krok 15:
Dodaj zirę. Do smaku na tym etapie możesz dodać suszone jagody berberysu lub przyprawę do pilawu.
Krok 16:
Wszystko dobrze wymieszaj i gotuj przez około 10-15 minut (prawie do ugotowania marchewki).
Krok 17:
Spłucz ryż kilka razy, aż woda będzie czysta.
Krok 18:
Wyślij kaszę do kotła, rozprowadź równą warstwą. Posyp odrobiną soli.
Krok 19:
Wbij dwie główki czosnku w środek, napełnij przyszły pilaw wodą, aby płyn pokrył ryż dwoma palcami.
Krok 20:
Przykryj i gotuj na średnim ogniu przez 10-15 minut (w zależności od rodzaju ryżu).
Krok 21:
Gotowy pilaw delikatnie wymieszaj.
Krok 22:
Podawaj!
który lepiej wybrać ryż, aby przygotować idealny pilaw? Do tego dania zaleca się stosowanie kruchych długoziarnistych odmian ryżu, takich jak" basmati "lub"jaśmin".
w przepisie użyłam okrągłego ryżu, ale są to osobiste preferencje smakowe. Jeśli gotujesz pilaw po raz pierwszy, polecam wziąć ryż długoziarnisty, aby w końcu nie dostać owsianki zamiast pilawu.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g