gulasz mięsny z warzywami wieprzowymi

jasne, witaminowe, nieporównywalnie smaczne i satysfakcjonujące! Gulasz mięsny z warzywami wieprzowymi to wspaniałe danie dwa w jednym. Delikatne, soczyste mięso w połączeniu z jasnymi, zdrowymi warzywami można podawać jako gęstą zupę lub jako drugie danie w aksamitnym sosie pomidorowym! A gotowanie jest bardzo proste!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 5 g
tłuszcze 35 % 7 g
węglowodany 40 % 8 g
108 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić mięsny gulasz wieprzowy z warzywami? Przede wszystkim przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Którą część wieprzowiny lepiej wziąć na przepis? Możesz użyć dowolnej części zwierzęcia, wziąłem szyję. Jeśli masz zamrożony kawałek mięsa, wyjmij go wcześniej z zamrażarki i rozmroź. Opłucz wieprzowinę i osusz papierowymi serwetkami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój mięso na małe kawałki tej samej wielkości.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj warzywa. Obierz ziemniaki, cebulę, czosnek i marchewkę. W cukinii odetnij łodygę. Jeśli masz młodą cukinię, zostaw ją taką, jaka jest. W bardziej dojrzałym warzywie należy odciąć grubą skórkę i usunąć nasiona. Paprykę pokroić na pół, wyjąć rdzeń. Umyj wszystkie warzywa i osusz ręcznikiem kuchennym.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój cebulę w ćwiartki w pierścienie, a marchewkę w półkola, koła lub kostki, jak zwykle.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posiekaj paprykę w kostkę o wielkości około 1 cm. na 1 cm. aby gotowe danie wyglądało bardzo apetycznie i jasno, jeśli to możliwe, używaj papryki w różnych kolorach. Drobno posiekaj czosnek.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój pomidory w średniej wielkości kostkę. W razie potrzeby usuń wcześniej skórkę z pomidorów. Aby to zrobić, zalej pomidory wrzącą wodą, pozostaw na minutę, a następnie spuść gorącą wodę, lekko ostudź pomidory i łatwo usuń skórę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na patelni z grubym dnem i wysokimi krawędziami podgrzej bezwonny olej roślinny. Wyślij wieprzowinę do smażenia. Gotuj do złotego odcienia, od czasu do czasu mieszając kawałki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj marchewkę i cebulę na patelnię. Wymieszaj i pozostaw na dwie do trzech minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyślij paprykę i czosnek do mięsa. Mieszając, gotuj przez około 5 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj koncentrat pomidorowy, wszystko dobrze wymieszaj, pozostaw na kuchence na kilka minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Do kotła lub garnka z grubymi krawędziami wyślij pokrojone w kostkę ziemniaki i cukinię.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Następnie dodaj pomidory.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Przenieś zawartość patelni na patelnię. Dodaj sól do smaku, zmielony czarny pieprz, kilka listków liści laurowych i wlej jedną szklankę wody. Jeśli chcesz uzyskać gulasz w postaci gęstej zupy, dodaj trochę więcej wody, ale pamiętaj, że pomidory i cukinia dadzą sok. W tym momencie możesz dodać dowolne ulubione przyprawy.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wszystko dobrze wymieszaj, przykryj garnek pokrywką i wyślij do pieca. Na dużym ogniu zagotuj, wszystko ponownie wymieszaj i zmniejsz ogień do nieco poniżej średniej. Pod zamkniętą pokrywką dusić gulasz, aż wszystkie składniki zgęstnieją i ugotują się. Zajmie to od 30 do 50 minut.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Spróbuj gotowego gulaszu na sól, w razie potrzeby dodaj sól. Posyp drobno posiekanymi ziołami, wymieszaj i pozostaw na kuchence na kolejną minutę.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Gotowe, można podawać!

zaoferuj świeże warzywa i sałatki do aromatycznego gulaszu. 

smacznego!

umyj mięso, osusz ręcznikiem papierowym, w przeciwnym razie nadmierna wilgoć nie pozwoli mu się usmażyć - będzie się dusić.

oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy