skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić mięsny gulasz wieprzowy z warzywami? Przede wszystkim przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Którą część wieprzowiny lepiej wziąć na przepis? Możesz użyć dowolnej części zwierzęcia, wziąłem szyję. Jeśli masz zamrożony kawałek mięsa, wyjmij go wcześniej z zamrażarki i rozmroź. Opłucz wieprzowinę i osusz papierowymi serwetkami.
Krok 2:
Pokrój mięso na małe kawałki tej samej wielkości.
Krok 3:
Przygotuj warzywa. Obierz ziemniaki, cebulę, czosnek i marchewkę. W cukinii odetnij łodygę. Jeśli masz młodą cukinię, zostaw ją taką, jaka jest. W bardziej dojrzałym warzywie należy odciąć grubą skórkę i usunąć nasiona. Paprykę pokroić na pół, wyjąć rdzeń. Umyj wszystkie warzywa i osusz ręcznikiem kuchennym.
Krok 4:
Pokrój cebulę w ćwiartki w pierścienie, a marchewkę w półkola, koła lub kostki, jak zwykle.
Krok 5:
Posiekaj paprykę w kostkę o wielkości około 1 cm. na 1 cm. aby gotowe danie wyglądało bardzo apetycznie i jasno, jeśli to możliwe, używaj papryki w różnych kolorach. Drobno posiekaj czosnek.
Krok 6:
Pokrój pomidory w średniej wielkości kostkę. W razie potrzeby usuń wcześniej skórkę z pomidorów. Aby to zrobić, zalej pomidory wrzącą wodą, pozostaw na minutę, a następnie spuść gorącą wodę, lekko ostudź pomidory i łatwo usuń skórę.
Krok 7:
Na patelni z grubym dnem i wysokimi krawędziami podgrzej bezwonny olej roślinny. Wyślij wieprzowinę do smażenia. Gotuj do złotego odcienia, od czasu do czasu mieszając kawałki.
Krok 8:
Dodaj marchewkę i cebulę na patelnię. Wymieszaj i pozostaw na dwie do trzech minut.
Krok 9:
Wyślij paprykę i czosnek do mięsa. Mieszając, gotuj przez około 5 minut.
Krok 10:
Dodaj koncentrat pomidorowy, wszystko dobrze wymieszaj, pozostaw na kuchence na kilka minut.
Krok 11:
Do kotła lub garnka z grubymi krawędziami wyślij pokrojone w kostkę ziemniaki i cukinię.
Krok 12:
Następnie dodaj pomidory.
Krok 13:
Przenieś zawartość patelni na patelnię. Dodaj sól do smaku, zmielony czarny pieprz, kilka listków liści laurowych i wlej jedną szklankę wody. Jeśli chcesz uzyskać gulasz w postaci gęstej zupy, dodaj trochę więcej wody, ale pamiętaj, że pomidory i cukinia dadzą sok. W tym momencie możesz dodać dowolne ulubione przyprawy.
Krok 14:
Wszystko dobrze wymieszaj, przykryj garnek pokrywką i wyślij do pieca. Na dużym ogniu zagotuj, wszystko ponownie wymieszaj i zmniejsz ogień do nieco poniżej średniej. Pod zamkniętą pokrywką dusić gulasz, aż wszystkie składniki zgęstnieją i ugotują się. Zajmie to od 30 do 50 minut.
Krok 15:
Spróbuj gotowego gulaszu na sól, w razie potrzeby dodaj sól. Posyp drobno posiekanymi ziołami, wymieszaj i pozostaw na kuchence na kolejną minutę.
Krok 16:
Gotowe, można podawać!
zaoferuj świeże warzywa i sałatki do aromatycznego gulaszu.
smacznego!
umyj mięso, osusz ręcznikiem papierowym, w przeciwnym razie nadmierna wilgoć nie pozwoli mu się usmażyć - będzie się dusić.
oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g